Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Kindervragen: hebben mensen die hetzelfde eten ook dezelfde poep?

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kindervragen: hebben mensen die hetzelfde eten ook dezelfde poep?

Heb je met de hele familie aan het kerstdiner gezeten? Dan heb je allemaal ongeveer hetzelfde gegeten. Krijg je dan ook dezelfde poep? Microbioloog Clara Belzer weet het antwoord.

Video niet beschikbaar

Het is inderdaad zo dat je ontlasting er meer hetzelfde uit gaat zien naarmate je meer hetzelfde eet. Dat geldt trouwens ook voor de geur: als mensen hetzelfde sterk geurend eten nuttigen, gaat hun ontlasting op een vergelijkbare manier stinken.

Toch is ieders ontlasting uniek. Dat komt omdat iedereen een unieke samenstelling van bacteriën in zijn of haar darmen heeft. In je darmen zitten wel duizend verschillende soorten bacteriën, en niemand heeft precies dezelfde samenstelling. “Die maken bijvoorbeeld vitaminen voor je, en zorgen voor energie", legt Belzer uit. "Zelfs familieleden hebben allemaal een andere samenstelling van bacteriën, die specifiek bij hun past.”

De week van de kindervragen

In de zomer hebben we wetenschappers met veel plezier laten vertellen welke vragen ze ooit in hun leven van een kind kregen. Nu is het de beurt aan de kinderen zelf. Begin december konden ze hun eigen vragen aan Nieuws en Co opsturen. Deze week komen er vijf aan bod.

Noa (12) uit Steenwijk vroeg zich tijdens het eten af of iedereen van haar familie uiteindelijk ook dezelfde poep zal krijgen. Dat is nog niet zo slecht bedacht, want iedereen aan tafel eet ongeveer hetzelfde. Het antwoord krijgen we van Clara Belzer, microbioloog aan de Universiteit Wageningen.

Het belang van goed eten heeft ook sterk met je darmflora te maken: “Als je gezond eet, dus goed voor je bacteriën zorgt, dan zullen de bacteriën ook goed voor jou zorgen en gezonde stoffen en energie vrijmaken.” Een ongezond eetpatroon is ook meteen terug te zien in de ontlasting. Je kunt bijvoorbeeld aan de ontlasting zien of iemand diabetes heeft, of een ontsteking.

Die bacteriën bepalen trouwens ook hoe erg je scheten stinken, vertelt Belzer: "Er is een bepaalde bacterie, die methaan produceert en maakt dat je scheten meer gaan stinken. Sommige mensen hebben die wel, en andere niet. Dus als iemand een stinkscheet laat, heeft die veel methaanproducerende bacteriën in zijn darmen."

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie