Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Nu mogelijk: met je neus bovenop een zwart gat staan

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Nu mogelijk: met je neus bovenop een zwart gat staan

Altijd al eens het zwarte gat in het centrum van onze Melkweg van dicht bij willen zien? Dat kan nu, in 3D. Wetenschappers van de Radboud Universiteit maakten een virtual reality-tour. Nieuws en Co mocht het uitproberen.

Virtuele tour langs zwart gat in het centrum van onze Melkweg

De reis gaat naar Sagittarius A*, het zwarte gat dat op een afstandje van 24.000 lichtjaar van ons staat, in het centrum van onze Melkweg. In de jaren zeventig ontdekt, en sindsdien uitgebreid geobserveerd. Die kennis is nu in de simulatie gestopt, waardoor het lijkt alsof je vlak bij het zwarte gat bent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Da’s best bijzonder, want “zwarte gaten bekijken we altijd vanaf aarde, en zo zien de plaatjes er ook uit”, vertelt Jordy Davelaar van de Radboud Universiteit. “Eigenlijk sla je alles plat, en kun je geen diepte meer zien. Door met een VR-bril in de simulatie te springen, kun je alles van dicht bij bekijken, tot de kleinste structuren.”

In het filmpje hierboven is dat nog tweedimensionaal, maar je kunt ook de 3D-versie downloaden voor de Oculus Rift. Dan zie je – of beter: ervaar je – in drie dimensies hoe een gloeiende plasmastroom naar het zwarte gat toe beweegt. Je beweegt mee alsof je een deeltje in de stroom bent, en kolkt naar het zwarte gat toe – om vervolgens weer weggeschoten te worden.

Het doel van de simulatie is tweeledig. Enerzijds geeft het wetenschappers de gelegenheid om eens echt te bekijken wat alleen maar als getalletjes in hun modellen bestaat. Met de kennis die dat oplevert, hopen ze de waarnemingen van het heelal weer beter te kunnen begrijpen en uitleggen.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie