Vijf jaar na de eerste afbeelding van een zwart gat: is er al meer kennis over dit fenomeen?
- Nieuws
- Vijf jaar na de eerste afbeelding van een zwart gat: is er al meer kennis over dit fenomeen?
Vijf jaar geleden lukte het wetenschappers eindelijk een zwart gat in het heelal vast te leggen. Heino Falcke, hoogleraar Astrodeeltjesfysica aan de Radboud Universiteit, nam het initiatief voor die baanbrekende foto en licht bij Spraakmakers toe wat dit zo bijzonder maakt.
Video niet beschikbaar
Het was wereldnieuws toen er een afbeelding uitgebracht werd van een zwart gat. Albert Einstein had al theorieën over deze mysterieuze verschijningen, maar nooit eerder was het vastgelegd. Toch blijft het een onbegrijpelijk fenomeen voor velen. Maar niet voor Falcke. "Een zwart gat heeft veel massa en een enorme aantrekkingskracht waardoor alles, zelfs licht, erin verdwijnt. Je kunt het zwarte gat zelf niet zien, maar je kunt zien hoe het licht verdwijnt in een ring van licht eromheen", aldus de astrofysicus.
Oerknal
"Een zwart gat is eigenlijk het einde van de meetbare werkelijkheid", vervolgt Falcke. "Net als de oerknal het begin van alles is, is een zwart gat zo'n beetje het einde van alles. Het zou kunnen dat het zwarte gat ook op een bepaald moment verdampt." Voordat zo'n zwart gat verdampt, zijn wij al weg, verzekert Falcke. Daar hoeven we dus niet bang voor te zijn. "In het heelal zijn wij niet eeuwig."
Grenzen
Die eerste foto van een zwart gat was niet zo baanbrekend in de wetenschap. De theorie erachter werd slechts bevestigd, waardoor meer onderzoek gedaan kan worden. "Zwarte gaten werden meetbaar en vormen samen met de oerknal de grenzen van onze kennis", verklaart Falcke. Inmiddels zijn er meer afbeeldingen van gemaakt die bevestigen dat het zwarte gat er ook daadwerkelijk zit.
"De kans om geraakt te worden door een zwart gat is ontzettend klein"
"In het centrum van de Melkweg bevindt zich een zwart gat, waarrond wij met 250 kilometer per seconde draaien. Het duurt 200 miljoen jaar om een volledige omwenteling te maken. Er zijn voortdurend nieuwe ontdekkingen over zwarte gaten, zoals het oudste zwarte gat, ontdekt in januari, dat 13 miljard jaar oud is. Deze ontdekking is belangrijk omdat het helpt bij het begrijpen van het ontstaan van superzware zwarte gaten", vertelt Falcke.
Raadsel
Het blijft echter een "raadsel" wat de oorsprong is van een zwart gat. Wat wel bekend is, is dat er magnetische velden bij komen kijken. "Dit heeft invloed op de manier waarop materie in een zwart gat terechtkomt en soms weer naar buiten wordt geschoten in een plasmastraal." Mocht je ooit in een zwart gat terechtkomen, kun je proberen te ontsnappen door je vast te houden aan een sterk magnetisch veld, adviseert Falcke.
Positieve rol
Er zijn alsnog een hoop vragen rondom zwarte gaten, maar het biedt een "positieve rol" in de ontwikkeling van het leven en het universum, zegt Falcke. "We wisten dat ze materiaal uitstootten, maar niet hoe. Nu kunnen we dit proces in detail zien." Falcke benadrukt nog dat men niet bang hoeft te zijn voor zwarte gaten. "Gelukkig is dit het kleinste probleem dat we hebben. De kans om geraakt te worden door een zwart gat is ontzettend klein."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.