Onderzoek
NOS

Komende nachten veel vallende sterren door jaarlijkse meteorenzwerm

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Komende nachten veel vallende sterren door jaarlijkse meteorenzwerm

Wie komende nachten naar de hemel tuurt, kan veel vallende sterren zien. De aarde trekt langs de Perseïden, de jaarlijks terugkerende meteorenzwerm. Sterrenkundige Lucas Ellerbroek vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Hoogtepunt

"Het hoogtepunt is echt komende nacht", vertelt Ellerbroek. Dan zijn de Perseïden te zien. De Perseïden bestaan uit puin dat afkomstig is van de komeet Swift-Tuttle. "Als de aarde de zwerm passeert, verbranden deeltjes in de atmosfeer." De gloeiende stukjes puin worden vallende sterren genoemd, maar dat zijn het dus eigenlijk niet.

Die Perseïdezwerm komt elk jaar terug. "De aarde beweegt en draait om de zon, bewandelt hetzelfde pad. Op dat pad zitten op een paar plaatsen kleine stofdeeltjes die onze dampkring binnenkomen, de Perseïdenzwerm."

Omstandigheden

Om de meteroren goed te kunnen waarnemen, kan je het best een donkere plek opzoeken en richting het noordoosten kijken. Maar ook in de andere windrichtingen kun je de verbrandende puinstukjes waarnemen.

Wat ook meewerkt, is dat de maan al vroeg onder gaat. Daardoor is het 's nachts donkerder en zijn de meteoren aan de hemel beter waar te nemen.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie