Wetenschap & Techniek
MAX

Hoe we allemaal nóg ouder kunnen worden door minder te eten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe we allemaal nóg ouder kunnen worden door minder te eten

Flink ouder worden? Dan moet u 30% minder eten. Dat is de conclusie van emeritus hoogleraar Moleculaire genetica van de Erasmus Universiteit Jan Hoeijmakers, die ook na zijn pensioen gewoon onderzoek blijft doen. Hij legt in Villa VdB uit waarom minder eten echt goed is voor je lichaam.

Video niet beschikbaar

Lichaam in onderhoudsmodus

Op dit moment is de gemiddelde levensverwachting in Nederland voor vrouwen iets boven de 83 jaar, voor mannen net boven de 80. "Maar de maximale leeftijd, die ligt rond de 115 à 120 jaar," legt Hoeijmakers uit. "Met de juiste kennis over het verouderingsproces kunnen we misschien wel langer gezond blijven en zelfs ouder worden."

Hoe werkt dat dan? Simpel gezegd, als je minder eet, is je lichaam beter in staat om zichzelf te onderhouden en te herstellen. "Vroeger was er niet altijd eten beschikbaar, dus het lichaam is erop ingesteld om bij schaarste over te schakelen naar een soort ‘overlevingsmodus’," zegt Hoeijmakers. "In plaats van te groeien, richt het zich dan op onderhoud en overleven."

Waarom ouder willen worden?

Maar waarom zou je eigenlijk ouder willen worden? "Als je langer gezond blijft, kun je ook langer een bijdrage leveren aan de maatschappij," zegt Hoeijmakers. "We denken ook dat voeding de mogelijkheid kan bieden om het verouderingsproces zelf te vertragen." Veel ouderdomsziekten zoals Alzheimer en Parkinson hangen nauw samen met het verouderingsproces zelf. Door dat proces te vertragen, kunnen we misschien ook die ziektes op afstand houden: "Het is niet alleen langer leven, maar ook langer gezond blijven," vertelt Hoeijmakers.

Nog veel onderzoek nodig

Hoeijmakers doet zelf ook mee aan het experiment. "Ik eet elke dag minder dan ik eigenlijk zou doen," vertelt hij. "En af en toe een periode niet eten kan ook wonderen doen. Het is niet moeilijk als je gezond bent en genoeg reserves hebt. Mensen kunnen wel veertig dagen zonder eten." De wetenschap is nog bezig om dit fenomeen verder te onderzoeken, maar Hoeijmakers is hoopvol. "We staan nog maar aan het begin, maar de resultaten zijn veelbelovend," zegt hij. "Misschien kunnen we in de toekomst allemaal een beetje ouder én gezonder worden."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie