Wetenschap & Techniek
NTR

Piekeren is niet goed voor je lichaam

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Piekeren is niet goed voor je lichaam

Lig jij weleens wakker terwijl je je zorgen maakt over van alles en nog wat? Dat heeft niet alleen invloed op je mentale toestand, maar ook op je lijf, concludeert onderzoeker Caroline Schlinkert van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Lekenpraatje

"Iedereen piekert weleens", vertelt Schlinkert in nachtprogramma Focus, "en dat is ook heel goed, want af en toe reflecteren op wat je doet is sowieso goed voor je zelfontwikkeling. Alleen: sommige mensen piekeren echt te veel."

Volgens Schlinkert zorgt een combinatie van piekeren en stress ervoor dat mensen hun lichaam op een andere manier waarnemen. Daardoor weten ze minder goed wat hun lichaam nodig heeft. In haar onderzoek kwam ze erachter dat piekeraars op momenten van stress de signalen van hun lichaam, zoals honger, minder goed opmerken. Ook voelen piekeraars zich op die momenten minder fit en energiek dan niet-piekeraars.

Yoga en mindfulness

Uit eerder onderzoek weten we al dat chronische stress, waar piekeren ook onder valt, allerlei lichamelijke klachten kan opleveren. Denk bijvoorbeeld aan rugpijn, hoge bloeddruk en zelfs astma.

Slecht nieuws dus, voor de piekeraars onder ons. Maar volgens Schlinkert is er wel iets tegen dat constante malen te doen. Ze noemt bijvoorbeeld yoga en mindfulness als methoden om minder te gaan piekeren, omdat je daarbij oefeningen doet die je juist dichter bij jezelf brengen. Maar, zegt ze: "In de praktijk is dat altijd lastiger, want het zijn natuurlijk ingebakken mechanismen die je in je dagelijks leven hebt. Dus die zou je eerder moeten doorbreken."

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie