Jonge doctor: 3D-technologie en een nieuw beroep in de medische wereld
- Nieuws
- Jonge doctor: 3D-technologie en een nieuw beroep in de medische wereld
Technologische civilisatie in het noorden des lands. Jonge doctor Joep Kraeima van het UMCG in Groningen heeft onderzocht hoe een 3D-geprint model de operatie van de kaak verbetert. "Dankzij de nieuwe technologieën worden operaties veiliger, sneller en accurater."
Jonge doctor: Joep Kraeima
Dat komt volgens Kraeima doordat veel voor de operatie virtueel te plannen is. Door de techniek is voor aanvang van de operatie alles al duidelijk over de kwaal van de patiënt. Er is bij bijvoorbeeld een overbeet van te voren een schets van een kaak gemaakt, waardoor de arts niet voor verrassingen komt te staan tijdens de ingreep. "Meerdere artsen kunnen tot op de millimeter zien wat er moet gebeuren tijdens een operatie."
Volgens de technisch geneeskundige, die gespecialiseerd is in kaak- en mondzorg, is de technologie ook bij protheses handig. "Waar er bij de nu gebruikelijke methodes nog weleens dingen veranderd moesten worden aan de hulpstukken, kan er nu een prothese geplaatst worden die perfect op maat is gemaakt."
Er moet wel kritisch gekeken worden naar het gebruik van de technologie, vertelt Kraeima. "In sommige gevallen is 3D-technologie nog niet mogelijk en soms is het gebruik daarvan ook niet noodzakelijk. Het is nu namelijk nog wel een relatief dure methode. Vanwege de techniek, maar ook vanwege gespecialiseerde kennis die nodig is."
Nieuw beroep
Deze gespecialiseerde kennis zit bij de personen met een relatief nieuw beroep: dat van technisch geneeskundige. Technisch geneeskundigen richten zich, in tegenstelling tot de 'reguliere' artsen, uitsluitend op de nieuwste technieken in de gezondheidszorg. Elke specialisatie heeft weer een eigen technisch geneeskundige nodig. "Ik heb minder verstand van een gebroken heup."
De technisch geneeskundige werkt in het 3D-lab in Groningen. "Daar werken we met mensen die uitsluitend bezig zijn met deze techniek. Op dit moment is de kaakchirurgie leading. Vanuit de expertise op dit gebied gaan chirurgen van verschillende vakgebieden kijken wat de techniek voor hun kan betekenen."
Kraeima reageert bescheiden als dr Kelder vraagt of Groningen koploper is op het gebied van deze technologie. "Groningen is zeker uniek. We hebben een club vol met innovatieve mensen, maar we zijn natuurlijk niet de enigen die hiermee bezig zijn. Het staat een beetje gek om te zeggen dat we in Groningen vooroplopen op dit gebied, want we doen dit in samenwerking met andere instellingen."