Alleen mens(apen) slim? Vergeet de vogels niet
- Nieuws
- Alleen mens(apen) slim? Vergeet de vogels niet
Zeg intelligentie, en je denkt vast niet meteen aan vogels. Niet zo slim, want deze dieren blijken verrassend pienter. Gedragsbioloog Carel ten Cate schreef er een boek over, en was te gast bij Nieuws en Co.
Slimme vogels
Dieren kunnen razendslim zijn. Van apen is dat algemeen bekend, maar ook olifanten weten te imponeren met hun vermogen om bewust en gecoördineerd samen te werken. Van dolfijnen is bekend dat ze zichzelf herkennen in de spiegel, iets wat je van de gemiddelde huiskat of -hond niet hoeft te verwachten. Die kunnen overigens op hun eigen manier ook weer heel pienter zijn, bleek uit onderzoek van De Kennis van Nu.
Inventieve vogels
Maar wist je dat vogels ook heel slim kunnen zijn? Kuikentjes van een dag hebben al besef van getallen, papegaaien kunnen gereedschap gebruiken (en zelf maken!), en kraaien hebben een opmerkelijk goed inzicht in sociale relaties.
En niet alleen in sociale relaties. Kijk bijvoorbeeld eens wat deze kraai bedenkt om aan zijn eten te komen:
Vogels staan evolutionair zeer ver af van zoogdieren, die de meeste slimme dieren onder zich mogen rekenen. De vogels splitsten zich zo’n 100 miljoen jaar geleden al af van de dinosaurussen, en hun brein verschilt behoorlijk van een zoogdierenbrein. Blijkbaar is intelligentie (of vindingrijkheid) niet eenmaal ontstaan in de loop van de evolutie, maar meerdere malen, onafhankelijk van elkaar.
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co