Ziekteverspreidende katten kosten Australische economie elk jaar miljarden
- Nieuws
- Ziekteverspreidende katten kosten Australische economie elk jaar miljarden
Infectieziekten die door katten worden verspreid leveren de Australische economie een kostenpost op van 6 miljard Australische dollar, omgerekend zo'n 3,6 miljard euro. De ziekten raken niet alleen de mens, maar ook de veestapel.
Katten kunnen via bijten en krabben bacteriën overdragen, en via uitwerpselen parasieten. In de berekende economische schade zijn onder meer medische kosten, verzekeringen, bijstand en verloren productiviteit meegenomen. Ecoloog Sarah Legge en haar collega's publiceerden hun onderzoek in Wildlife Research.
Trager door parasiet in je brein
De parasiet die via uitwerpselen wordt verspeid, heet Toxoplasma gondii. Als deze parasiet eenmaal in het lichaam zit, reist hij vaak naar het brein, waar hij permanent aanwezig blijft en van invloed is op het gedrag en de mentale gezondheid van mensen. De parasiet zorgt onder meer voor tragere reactietijden en is daarom waarschijnlijk een mede-oorzaak van een deel van de verkeersongevallen. Ook lijkt de aanwezigheid van de parasiet de kans op zelfmoord te doen toenemen.
De effecten van deze parasiet zijn de grootste kostenpost in de berekeningen van de Australiërs. Ze pleiten dan ook voor extra inspanningen om de overdracht van Toxoplasma gondii tegen te gaan.
Miskramen en cysten
Daarnaast dragen katten ook ziekten over op onder meer geiten en schapen. Die kunnen daardoor miskramen krijgen. Ook kunnen de dieren cysten krijgen, waardoor een deel van het vlees niet meer kan worden verkocht. Dat zorgt jaarlijks voor een kostenpost van 11,7 miljoen Australische dollars, ruim 7 miljoen euro.
Luister ook:
Kattenziekte rukt op: 'Wees er op tijd bij'
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap