Wetenschap & Techniek
NTR

Hoe een geïmporteerde oestersoort onze eigen platte oester redde

foto: Ecomare/Oscar Bosfoto: Ecomare/Oscar Bos
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een geïmporteerde oestersoort onze eigen platte oester redde

De Nederlandse platte oester is bezig met een comeback. Hij was lang uit de Noordzee verdwenen, maar kreeg hulp uit onverwachte hoek.

De Nederlandse platte oester keert weer terug dankzij een invasieve exoot

Meer dan een eeuw was er in de Noordzee bijna geen platte oester meer te bekennen. Door overbevissing in combinatie met strenge winters kon het beestje, dat ooit 20% van de Noordzeebodem bedekte, hier niet langer overleven. Toch troffen duikers vorig jaar voor de Zeeuwse kust weer platte oesters aan.

Die onverwachte terugkeer bleek te maken te hebben met de aanwezigheid van de Japanse oester, een geïmporteerde oestersoort die hier van nature helemaal niet voorkomt. Vaak zorgen dit uitheemse plant- en diersoorten, ook wel bekend als exoten, ervoor voor dat inheemse soorten verdrongen worden. Maar uit nieuw onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat de Japanse oester onze eigen Nederlandse platte oester juist helpt.

Betere ondergrond voor larven

De larven van de platte oester hebben een hard oppervlak nodig waarop ze kunnen groeien, legt ecologe Marjolijn Christianen uit in nachtprogramma Focus. Op de zandbodem lukt dat niet goed, maar de riffen van de Japanse oester blijken een ideale ondergrond te zijn waarop de larven van de platte oester zich kunnen vestigen.

En zelf vormen deze oesters ook weer een ondergrond voor andere organismen in zee. Hun terugkeer is dus ook in die zin goed nieuws, zegt ecoloog Tom van der Have. “We denken dat ze op een veel bredere schaal zullen bijdragen aan de verrijking van de Noordzee.”

Kustbescherming met oesterriffen

De Japanse oester is trouwens ook op een andere manier nuttig: in de Oosterschelde helpt hij onze kust te beschermen. Onderzoekers experimenteren daar met de aanleg van oesterriffen als natuurlijke barrière tegen erosie. De riffen hebben namelijk de bijzondere eigenschap dat ze de golven afremmen en tegelijkertijd zand vasthouden.

Wil je meer weten over exotische plant- en diersoorten in ons land? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie