Dit is het langste woord in de Engelse taal
- Nieuws
- Dit is het langste woord in de Engelse taal
Dus jij dacht dat Supercalifragilisticexpialidocious uit de film Mary Poppins een lang woord was? Kijk dan eens naar de scheikundige benaming van titine. Dan ben je zo een uur verder.
Video niet beschikbaar
Liefhebbers van de originele Mary Poppins-film herkennen het musicalnummer Supercalifragilisticexpialidocious vast. Het woord zelf betekent zo iets als 'mega-fantastisch', maar in werkelijkheid is het natuurlijk een verzinsel dat speciaal voor de film bedacht is.
Met het verschijnen van de nieuwste Marry Poppins-film maakte het bekende Amerikaanse YouTube-kanaal 'Screenjunkies' (voornamelijk bekend omwille van hun Honest Trailers) daarom een parodie op het nummer.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
In de parodie staat het woord Polyoxybenzylmethylenglycolanhydride centraal. En het leuke is dat dit wél een bestaand woord is, én er iemand zelfs multimiljardair mee is geworden. Bert Weckhuizen, hoogleraar anorganische chemie en katalyse aan de Universiteit van Utrecht, legt in de video bovenaan uit wat het woord betekent. Tegelijkertijd vertelt hij dat er een zeer goede reden bestaat voor het gebruik van ogenschijnlijk (of soms gewoon terecht) moeilijke chemische woorden.
De overtreffende trap
Mocht je denken dat Polyoxybenzylmethylenglycolanhydride het ergste woord is, dan heb je nog geen kennis gemaakt met Titine, een eiwit dat in onze spieren zit. Het scheikundige woord hiervoor neemt één tot drie uur tijd in beslag om uit te spreken. Sommigen beschouwen het dan ook als het langste woord in de Engelse taal.
Voor de liefhebber is hier een klein stukje - echt een heel klein stukje - van het woord:
Methionylthreonylthreonylglutaminylalanylprolylthreonylphenylalanylthreonylglutaminylprolylleucylglutaminylserylvalylvalylvalylleucylglutamylglycylserylthreonylalanylthreonylphenylalanylglutamylalanylhistidylisoleucylserylglycylphenylalanylprolylvalylprolylglutamylvalylseryltryptophylphenylalanylarginylaspartylglycylglutaminylvalylisoleucylserylthreonylserylthreonylleucylprolylglycylvalylglutaminylisoleucylserylphenylalanylserylaspartylglycylarginylalanyllysylleucylthreonyl ... Oh, je bent er nog? Lees dan hier verder.
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap