Geestelijke gezondheidszorg kan veel groener
- Nieuws
- Geestelijke gezondheidszorg kan veel groener
In de serie 'Groene Zorg' van Vroege Vogels onderzoeken we hoe de zorg verduurzaamt én waar dat nog beter kan. Deze week bezoeken we zorginstellingen in Zuid-Limburg die zich sterk maken om wachtlijsten in de GGZ en de jeugdzorg te verkleinen door mensen die op een wachtlijst staan, al mee naar buiten te nemen.
Video niet beschikbaar
De zorgsector in Nederland is verantwoordelijk voor 7 procent van de uitstoot van CO2. De sector heeft zelf al aangegeven dat het in het kader van klimaatverandering van belang is om een transitie te maken naar een duurzamere zorg. In de geestelijke gezondheidszorg vormt een aantal samenwerkende zorginstellingen, waaronder Mondriaan GGZ en zorginstelling Tobas Jeugdhulp in Zuid-Limburg nu één van de voorlopers van een groene GGZ.
Wijngaard
Dat gebeurt bijvoorbeeld in wijngaard 'De Aldenborgh' bij Eys. Niels Reinders van zorginstelling Tobas: "Jongeren die het bijvoorbeeld niet meer voor elkaar krijgen om naar het onderwijs gaan, bieden we vanuit de wijngaard groene zorg aan om weer in de maatschappij te kunnen functioneren."
Lees ook
Dolf Jansen: (Vega)burgers
Vervreemd van de natuur
"We zijn in de zorg een beetje vervreemd van de natuur", zegt Bjorn Frissen van Mondriaan GGZ. "Met name in de regio Zuid-Limburg zie je dat er veel armoede is en dat mensen door hun persoonlijke situatie steeds vaker thuis vast komen te zitten en zelf niet op het idee komen om de natuur in te gaan. Als mensen dat vaker zouden doen, zouden ze zich minder vaak slecht voelen en hebben we minder hoge druk op de zorg."
Het groene perspectief
In Zuid-Limburg heeft een aantal zorginstellingen een voorstel gemaakt dat Het groene perspectief heet. Volgens hen liggen er kansen om mensen die op een wachtlijst staan zorg aan te bieden in het groen. Dat zou schelen, omdat cliënten gemiddeld anderhalf jaar wachten om geholpen te worden.
De voordelen zijn duidelijk: hoe eerder je onder begeleiding de natuur ingaat, hoe beter dat is. Cliënten glijden niet verder af in de problematiek en kunnen sneller behandeld worden als ze eenmaal aan de beurt zijn. "Als we de jeugd goed kunnen helpen, is de kans groot dat ze later niet in de volwassenzorg terecht komen", zegt Bjorn Frissen.
Geestelijke gezondheidszorg kan veel groener
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.