Wetenschap & Techniek
NTR

Zo zorg je ervoor dat mensen minder nepnieuws delen

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo zorg je ervoor dat mensen minder nepnieuws delen

Zou dat niet handig zijn, als mensen minder nepnieuws zouden delen? Wetenschappers claimen nu een manier te hebben gevonden om dat voor elkaar te krijgen: door ze te laten nadenken over de juistheid van berichten.

Het Amerikaanse onderzoek bestond onder meer uit een 'veldtest' op twitter. De twitteraars moesten van een bundeltje nieuwsberichten vaststellen hoe accuraat en betrouwbaar de informatie was, en of ze het zouden delen. Het ging om achttien echte en achttien nepnieuws-artikelen. De echte artikelen kwamen uit de reguliere media, de nepartikelen waren door snopes.com als 'fake' gekwalificeerd. De helft van de artikelen was pro-Democratisch, de andere helft pro-Republikeins, zodat de onderzoekers goed naar het effect van politieke voorkeur konden kijken.

Bij de eerste test hadden proefpersonen vaak al wel in de gaten welke berichten betrouwbaar waren en welke niet. Maar als het nepnieuws in overeenstemming was met hun politieke voorkeuren, waren de proefpersonen toch sterk geneigd om het te delen.

Dat veranderde nadat ze gevraagd werd om de juistheid van een aantal berichten vast te stellen. Nadat ze dat hadden gedaan, deelden ze minder artikelen die ze niet betrouwbaar vonden. Het beoordelen van slechts een enkel artikel had al een positief effect op de betrouwbaarheid van het nieuws dat ze deelden. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.

Periodieke herinnering

Het delen van fake news is waarschijnlijk mede het gevolg van onachtzaamheid, denken de onderzoekers. Als gebruiker krijg je grote hoeveelheden informatie aangereikt, met snelle reacties op wat je deelt. Veel social media zijn dus zo ingericht dat het die onachtzaamheid in het hand werkt. Het zou goed zijn, adviseren de onderzoekers, als gebruikers een periodieke herinnering krijgen om de juistheid van gedeelde informatie te beoordelen. Dat zou de hoeveelheid nepnieuws kunnen verminderen.

Gerelateerd:

Fake news rond het coronavirus

Hoe herken je nepnieuws? NPO Kennis zet de signalen op een rijtje.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie