Hoe tevreden ben jij met je geslachtsdeel?
- Nieuws
- Hoe tevreden ben jij met je geslachtsdeel?
Veel jongeren zijn onzeker over hoe hun geslachtsdeel eruit ziet. Voor een deel komt dat omdat ze vaak geen idee hebben hoeveel variatie er is in penissen en vagina’s. Wetenschappers deden op Lowlands een poging daar verandering in te brengen.
Ben jij tevreden met je geslachtsdeel?
“Soms zie je meisjes met wat grotere binnenste schaamlippen. Die denken vaak dat dat niet normaal is. Ze weten niet dat een heel groot deel van de vrouwen dat ook heeft.” Aan het woord is Barbara Kortmann, kinderuroloog aan het Radboud UMC in Nijmegen. Een beetje voorlichting kan in zo’n geval wonderen doen: “Jomgeren halen hun informatie over bloot van het internet, maar zien dan niet de variatie die er in het echt allemaal is.” Porno laat maar een heel eenzijdig beeld zien van de vorm van geslachtsdelen, bedoelt Kortmann? “Zoiets, ja”.
Kortmann en haar collega Paul Rabsztyn, seksuoloog, hebben op Lowlands zo hun manieren om jongeren bewust te maken van die variatie. Door ze te laten bladeren in het zogenaamde ‘poezenboek’ bijvoorbeeld, waarin de vagina in al zijn variatie staat uitgebeeld. Ze hebben een vergelijkbaar boek over de penis.
Ludiek is ook de muur vol met polaroids van geslachtsdelen van Lowlandgangers, door hunzelf anoniem gemaakt in een belendende ruimte. Ook hier weer een variatie die je op de gemiddelde erotische website niet snel tegen zult komen.
Van ontevredenheid tot ingreep
Ontevredenheid over de eigen geslachtsdelen kan ertoe leiden dat jongeren seks uit- of afstellen. Dat is jammer, want er is een goede kans dat je bedpartner een veel minder sterk oordeel heeft dan jijzelf. "Ik zie regelmatig mensen in mijn spreekkamer die ontevreden of onzeker zijn over hun geslachtsdelen, terwijl hun partner er helemaal geen problemen mee heeft. Dat kan heel goed zijn om uit te spreken", vertelt Rabsztyn.
Die ontevredenheid kan ook zover gaan, dat mensen een operatie willen om er ‘normaler’ uit te zien. Kun je die mensen niet geruststellen door ze erop te wijzen dat ze helemaal niet zo raar zijn? Kortmann: “Soms wel, maar sommigen zijn heel vasthoudend. Die willen dan toch voldoen aan een bepaald plaatje dat ze zelf in hun hoofd hebben.”
Eigenlijk zijn Kortmann en Rabsztyn op Lowlands om te onderzoeken hoe tevreden jongeren zijn met hun geslachtsdelen. Op de eerste dag vulden al 500 bezoekers hun vragenlijst in, dus de onderzoekers hebben de komende tijd genoeg te analyseren.
De resultaten daarvan worden pas later bekend, maar het viel de onderzoekers wel op dat veel jongeren nog weinig kennis hebben van de anatomie van het geslachtsdeel van de andere sekse. Nou ja, jongeren: jongens. “We hebben ontdekt dat veel mannen de positie van het plasgaatje en de clitoris omwisselen" aldus Kortmann, "dus dat ze niet precies weten waar die zitten.”
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap