Wetenschap & Techniek
NTR

Genderneutrale kinderkleding: vroeger droegen jongetjes ook gewoon een jurk

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Genderneutrale kinderkleding: vroeger droegen jongetjes ook gewoon een jurk

Jongetjes in stoere blauwe spijkerbroeken en meisjes in roze prinsessenjurken: niet iedereen vindt dat nog kunnen. Maar als je denkt dat genderneutrale kinderkleding iets van de laatste tijd is, heb je het mis zegt Historica Tirza Westland, in nachtprogramma Focus Wetenschap.

Video niet beschikbaar

Genderneutraal is helemaal in: de discussie over genderneutraal speelgoed is in volle gang, en op de labels van veel kinderkleertjes van de HEMA staat tegenwoordig gewoon 'kids' in plaats van 'jongen' of 'meisje'.

Misschien denk je dat dit echt een hype van nu is, maar niets is minder waar. In de achttiende en negentiende eeuw was het al de normaalste zaak van de wereld dat jongetjes en meisjes dezelfde kleding droegen, vertelt Westland.

Witte jurkjes voor iedereen

In die tijd droegen baby's witte jurkjes, ook als het jongens waren. Dat had ook wel iets te maken met de hoge kindersterfte van vroeger, legt Westland uit. Door specifieke jongens- of meisjeskleding ken je een kind echt een identiteit toe, terwijl veel kinderen in die tijd al in hun eerste levensjaren overleden.

Tegenwoordig is het doopjurkje, dat nog regelmatig gebruikt wordt, het enige overblijfsel van de oude gewoonte om jongetjes een jurk aan te trekken.

Een roze zijden pak

Welk type kleding als mannelijk en vrouwelijk wordt gezien, is door de eeuwen heen heel verschillend, vertelt Westland. Tegenwoordig associƫren we bijvoorbeeld pasteltinten en kant vooral met vrouwen, maar dat is niet altijd zo geweest. "In de achttiende eeuw kon een man gewoon een roze zijden pak dragen en verschrikkelijk mannelijk zijn voor die tijd."

Roze voor jongens, blauw voor meisjes

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie