Bacteriofagen: dé oplossing wanneer antibiotica niet (meer) werkt
- Nieuws
- Bacteriofagen: dé oplossing wanneer antibiotica niet (meer) werkt
Blijvende medische schade en zelfs miljoenen doden per jaar. Doordat mensen resistent raken tegen antibiotica, kunnen artsen infecties niet goed behandelen. Maar er is nu een alternatief in de maak: bacteriofagen. In De Nieuws BV schuift arts-microbioloog Pieter-Jan Haas aan om hierover te praten.
Video niet beschikbaar
'Neem maar een paracetamolletje', is wat menig arts je vertelt wanneer je aanklopt met een fikse keel- of oorontsteking. Dit, terwijl antibiotica een snelle oplossing kan zijn voor veel infecties. "Het heeft een reden dat artsen er voorzichtig mee zijn", zo legt Pieter-Jan Haas uit. "Veelvuldig gebruik van antibiotica kan namelijk leiden tot antibioticaresistentie", oftewel: je antibiotica werkt niet langer.
Toenemend probleem
Wereldwijd is dit een groot probleem. Met name in het buitenland wordt die antibiotica wél makkelijk voorgeschreven. "Wat je ziet is dat wereldwijd mensen geen goede toegang hebben tot de gezondheidszorg", legt Haas uit. Antibiotica wordt dan door een gebrek aan kennis en middelen voorgeschreven. Dit het werkt vaak wel, maar niet voor altijd.
Ook in Nederland is een toename te zien van antibioticaresistentie. Dit heeft te maken met de vergrijzing. Dit komt vooral voor bij ouderen waardoor het "de voorspelling is dat het de komende jaren alleen maar gaat toenemen."
Gepersonaliseerde behandeling
Een oplossing is nu in de maak. In Nederland is de allereerste patiënt behandeld met een op maat gemaakte therapie met bacteriofagen die afkomstig zijn uit Nederland. En wat zijn dan? "Virussen die bacteriën infecteren", legt Haas uit. "Ze infecteren geen menselijke of dierlijke cellen", daarom is het een hele gerichte behandeling.
Bacteriofagen werden eerder uit België gehaald. Door nieuwe Europese kwaliteitscriteria kunnen in Nederland de fagen ontwikkeld worden. En ook dat biedt perspectief. Elke infectie heeft namelijk specifieke bacteriofagen nodig. De hoopvolle behandeling - zoals bij deze eerste patiënt in Nederland - kan een laatste mogelijkheid zijn voor patiënten met infecties waarbij antibiotica niet meer werkt.