Apothekers zoeken oplossing voor tekort aan antibiotica: 'Dat roepen we al jaren'
- Nieuws
- Apothekers zoeken oplossing voor tekort aan antibiotica: 'Dat roepen we al jaren'
Er is een groot tekort aan essentiële antibiotica, waardoor apothekers en artsen noodgedwongen alternatieve middelen voorschrijven. Het gaat bijvoorbeeld om patiënten met infecties aan de luchtwegen of urineweg. Terwijl deze alternatieve geneesmiddelen vaak veel bijwerkingen hebben en veel duurder zijn.
Video niet beschikbaar
"Op de vrijdag voor kerst liepen de tekorten zo erg op, dat ik tabletten ben gaan tellen van twee middelen", zegt Nicole Hunfeld, apotheker in het Erasmus MC in Rotterdam, in NOS Met het Oog op Morgen. "Het zijn momenteel een soort van dagkoersen. We wilden zeker weten dat we de kerstdagen goed konden doorkomen."
Nieuwe lading
Het is wachten tot een nieuwe lading uit het buitenland, vertelt Hunfeld. "We hopen ergens komende dagen, maar dat is met het halen van medicijnen uit het buitenland nooit helemaal zeker. Momenteel komen we vier soorten antibiotica tekort. De patiënten die hierdoor geraakt worden zijn vooral die met luchtweginfecties."
"We zitten net in het seizoen dat luchtweginfecties beginnen op te komen met de griep en corona", vervolgt Hunfeld. "Ook is er een groep die middelen gebruikt om de afweer te remmen. Daardoor kun je een bepaalde infectie krijgen en dan gebruik je uit voorzorg 'cotrimoxazol'. Het is heel vervelend als dat er niet is."
Andere oplossing
Als het medicijn er niet is, wordt er volgens Hunfeld gekeken naar een andere oplossing. "We gaan eerst in huis overleggen met de artsen die hierover gaan. Dat zijn de artsen die de infecties bestrijden, dus infectiologen. We hebben daar ook een commissie voor en dan gaan we in overleg om te kijken wat we als alternatief kunnen bieden."
Dat alternatief wordt dan eerst gezocht binnen Nederland, daarna in het buitenland. "Als we geluk hebben, dan kunnen we dat bestellen", aldus Hunfeld. "Maar als heel Nederland dat gaat doen, dan krijg je een domino-effect. Dus we doen wat we kunnen, met z'n allen. Maar het is wel van het ene tekort naar het andere tekort."
Soms lukt het dan ook niet om een alternatief te vinden. "Het kan ook nog wel eens van ziekenhuis tot ziekenhuis verschillen en er zit nu ook een tekort bij waarbij je eigenlijk geen goed alternatief hebt", zegt Hunfeld. "Dan is er de enige optie nog om een infuus te gaan geven. Daarvoor moet iemand naar het ziekenhuis komen."
Inkoopbeleid
Het tekort aan antibiotica is volgens Hunfeld te wijten aan het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars. "Dat doen ze voor de laagste prijs. Hierdoor trekken veel leveranciers zich terug, omdat het niet interessant is om hun geneesmiddel op de markt te houden. Wat we nu merken is dat we voorheen bijvoorbeeld drie leveranciers hadden voor één middel. Dat is nu dan nog maar één."
De meeste medicijnen worden nu geproduceerd in India en China. Hunfeld ziet die productie ook graag naar Europa komen. "Dat roepen we al jaren. Productie dichtbij is voor alles beter, dan heb je zicht op de keten en kun je sneller in Europa met elkaar schakelen. Natuurlijk staat zo'n fabriek er niet meteen en kost dat jaren, maar we hebben hem op dit moment wel echt heel hard nodig."
oog antibiotica
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.