Wetenschap & Techniek
NTR

Wat gebeurt er in de ruimte met de doden?

foto: pxherefoto: Pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gebeurt er in de ruimte met de doden?

Steeds vaker hoor je dat de mens op een dag de ruimte in zal trekken, met kolonieën op de maan en op Mars. Maar wat gebeurt er in de ruimte met de doden? Een toekomst vol ruimtemummies behoort tot de mogelijkheden, maar onze columnist Hens Zimmerman heeft een betere oplossing.

Op aarde zijn we eraan gewend onze overledenen te begraven of cremeren. Dat kan op aarde omdat onze atmosfeer zuurstof bevat - zodat verbranding mogelijk is - en de bodem vol met microben en schimmels zit - zodat een lichaam langzaam vergaat.

Heel anders is dat op de maan of op Mars. De maan heeft helemaal geen atmosfeer, en die van Mars bevat een verwaarloosbare hoeveelheid zuurstof. Leven is er al helemaal niet. Verbranding is dus geen optie, en vergaan doen lichamen evenmin.

Mummificatie ...

Op de maan varieert de temperatuur tussen de +127 graden en -173 graden Celsius, op Mars tussen de -96 en -4 graden. Als we een lichaam op Mars of op de maan begraven, is de kans daarom groot dat mummificatie optreedt. Doordat er geen of nauwelijks zuurstof aanwezig is, kunnen bacteriën in het lichaam hun werking niet doen, en zal geen rotting optreden. Het resultaat: een mummie waar de oude Egyptenaren jaloers op zouden zijn geweest.

... of recycling?

Crematie zou overigens in principe wel mogelijk zijn op Mars, maar het zou veel zuurstof en energie kosten. Misschien wel te veel voor onze toekomstige kolonies. Daarom is volgens Zimmerman recycling de beste optie: "Als we tuinen aanleggen in de koepels van onze maan- en Marskolonieën, dan is een kompost-begrafenis de meest efficiënte manier om van onze doden af te komen. Net zoals drinkwater aan boord van het International Space Station bestaat uit gerecyclede urine van astronauten, zo zal een blaadje sla of een spercieboon op Mars bestaan uit de resten van onze voorouders."

Ster advertentie
Ster advertentie