Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Afname bosbranden remt stijging methaanuitstoot

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Afname bosbranden remt stijging methaanuitstoot

De hoeveelheid van het broeikasgas methaan in de atmosfeer is in het afgelopen decennium flink toegenomen. Dat die stijging niet nog groter is, danken we aan de afname van het aantal bosbranden wereldwijd.

Als je als wetenschapper iets wilt verklaren, dan moeten je sommetjes wel kloppen. Precies dat was het probleem toen onderzoekers wilden uitzoeken hoe de hoeveelheid methaan in de atmosfeer vanaf 2006 zo sterk heeft kunnen toenemen, met ruim 5 procent.

Methaan ontstaat onder meer bij de verbranding van fossiele brandstoffen, in de landbouw en veeteelt, en door bacteriƫle processen in tropische regenwouden en graslanden. Maar als je al die uitstoot bij elkaar optelt, dan kom je opmerkelijk genoeg op een hogere uitstoot uit dan in werkelijkheid het geval is. Want terwijl de uitstoot met 25 miljard kilo toenam, kwamen de sommetjes uit op 29 miljard kilo.

Klimatoloog Sander Houweling vertelde over dit onderzoek bij Nieuws en Co:

Oorsprong uitstoot van broeikasgas methaan bekender

Na het nodige hoofdkrabben en piekeren zijn wetenschappers er nu uit waar het probleem zit: in het aantal bosbranden. De grote media-aandacht voor bosbranden geeft een ander beeld, maar in werkelijkheid is het aantal branden is in de afgelopen jaren flink afgenomen. En aangezien dergelijke branden zorgen voor de uitstoot van (onder meer) methaan, is die uitstoot dus ook gedaald. Door die afname mee te nemen, bleken de berekeningen weer te kloppen.

Wat is de rol van methaan in de atmosfeer?

Denk je aan klimaatverandering, dan denk je aan kooldioxide (CO2). Maar ook methaan is een broeikasgas: het zorgt ervoor dat warmte in onze atmosfeer gevangen blijft. De hoeveelheid methaan in de atmosfeer is veel lager dan die van CO2, vandaar dat kooldioxide veel meer in het nieuws is. Maar methaan is wel een veel krachtiger broeikasgas: het houdt 30 keer zoveel warmte vast als een overeenkomstige hoeveelheid kooldioxide. Een toename van de hoeveelheid methaan is dus iets om goed in de gaten te houden.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie