Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Slapeloosheid aanpakken? 'Soms kan afleiding op de telefoon juist helpen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Slapeloosheid aanpakken? 'Soms kan afleiding op de telefoon juist helpen'

Maar liefst een kwart van de Nederlanders ervaart slaapproblemen en tien procent lijdt zelfs aan chronische slapeloosheid. Een groot probleem voor velen, maar het kan aangepakt worden, zegt slaaptherapeut Ingrid Verbeek bij Spraakmakers. "Soms kan afleiding op de telefoon juist helpen."

Video niet beschikbaar

Als somnoloog-slaaptherapeut is Verbeek veel bezig met indommelen. "Ik zit al meer dan dertig jaar in het vak", vertelt de kenner. Slaap is "één van de pijlers" van een gezond leven, evenals beweging en voeding. "Maar er was lang weinig bekend over slaap." Daarom schreef Verbeek het zelfhulpboek Rustig slapen.

Slaapverandering

"Veel mensen denken dat ze een slaapprobleem hebben omdat ze niet meer slapen zoals vroeger, terwijl dat niet altijd zo is", aldus Verbeek. En dat heeft ermee te maken dat slaap door je leven heen verandert, net als andere aspecten in je leven. "Je wordt grijs, je krijgt rimpels. Zo verandert je slaap ook."

Slaapbehoefte

Ook verschilt de slaapbehoefte per persoon. "Acht uur slaap is geen vaststaand getal; kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Sommige mensen kunnen met minder slaap toe, anderen hebben meer nodig", bevestigt Verbeek. "Het is heel vervelend om slecht te slapen, maar een paar slechte nachten kunnen we echt wel hebben, als we ons daar niet te druk over maken."

Chronische insomnia

En wanneer heb je wel een slaapprobleem? "Als je drie keer per week problemen hebt met in- of doorslapen en dit je functioneren overdag beïnvloedt, spreken we van chronische insomnia", vertelt de slaaptherapeut. Daarbij kan gebruikt gemaakt worden van de Insominia Severity Index.

Tips

Verbeek heeft ook nog wat tips tegen slaapproblemen. Zo kan je telefoon soms wél helpen om afgeleid te worden. "Recent onderzoek toont aan dat je niet altijd schermtijd moet vermijden voor het slapengaan, zolang je er maar niet in doorschiet." Daarnaast noemt Verbeek bedsokken en verzwaringsdekens als eventuele hulpmiddelen.

Slaappillen raadt Verbeek af. "Pillen kunnen op korte termijn helpen, maar op lange termijn zijn niet-medicamenteuze behandelingen beter." Bovendien werkt Verbeek aan een nieuw protocol voor huisartsen, zodat zij slaapproblemen beter kunnen behandelen zonder medicatie. "Dit is hard nodig omdat veel huisartsen niet wisten hoe ze dit moesten aanpakken."

Slaapcollege

Wat ook helpt, is het gratis slaapcollege dat Verbeek op 14 juni tijdens haar boekpresentatie van Rustig slapen geeft. Opgeven kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie