Wetenschap & Techniek
NTR

Studenten van de TU Delft sturen nieuwe techniek naar de maan

foto: Lunar Zebro Mission Animationfoto: Lunar Zebro Mission Animation
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten van de TU Delft sturen nieuwe techniek naar de maan

Tot de jaren vijftig was een missie naar de maan slechts een fictie. Minder dan een decennium later landde het eerste bemande ruimtevaartuig op de maan. Sindsdien is de maan een populair doelwit voor wetenschappers. De Lunar Zebro is de eerste door studenten gebouwde rover voor op de maan, met een ​​nieuw soort voortbeweging die het doorkruisen van ruw maanterrein heeft verbeterd.

Lunar Zebro

Het belangrijkste doel van de Lunar Zebro is om de eerste door studenten gebouwde rover naar de maan te brengen en om een ​​nieuw soort voortbeweging te demonstreren waarvan wordt aangenomen dat deze beter is in het doorkruisen op ruw maanterrein dan traditionele wielen die in eerdere missies werden gebruikt.

De rover reist over het maanoppervlak met behulp van 6 C-vormige poten terwijl hij autonoom obstakels detecteert en door het terrein navigeert door rechtstreeks met het grondstation te communiceren. "Dankzij de kleine pootjes kunnen ze over kabels klimmen. Een robot op wieltjes kan niet over kabels komen, maar deze versie kan er wel overheen klimmen", vertelt Chris Verhoeven in Focus, wetenschapper en teamleider van Swarm robots van het TU Robotics Institute.

Quote

We gaan de maan en mars bevolken met elektrische insecten

Chris Verhoeven

Onmogelijk zonder guideliners-systeem

De zebro's kunnen via een ingenieus systeem met elkaar samenwerken, wat het mogelijk maakt om grotten te betreden en onderzoeken. De zogenoemde guideliners. "Het is niet alleen een heel belangrijke stap, het is onvermijdelijk. Ik ben ervan overtuigd dat zonder een guideliners-systeem het hele feest niet door gaat. Deze robots zijn ontzettend eenvoudig, waardoor ze relatief - het blijft een moeilijk project - makkelijk te maken zijn. En omdat ze zo licht zijn, kunnen er ook veel worden ingezet en dat geeft een betrouwbaar systeem."

Behalve het sturen van de kleinste en lichtste rover naar de maan, komt het unieke van de Lunar Zebro-missie ook voort uit het feit dat studenten van de TU Delft een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling en werking van respectievelijk de rover en missie.

2022

Op weg naar de lancering in 2022 moet er nog veel worden voorbereid. Momenteel werkt het studententeam aan het ontwerpen en vervaardigen van een kwalificatiemodel van de rover. Dit model wordt gemaakt als een tussenfase naar het vliegmodel en het technische model, dat zal worden gebruikt om verschillende nieuwe componenten te onderzoeken en hun prestaties onder ruimteomstandigheden te meten.

Als alles volgens plan verloopt, zullen toekomstige missies bestaan ​​uit meerdere Lunar Zebro-rovers, die met de zwermtechnologie kunnen worden ingezet voor verkenning en commerciële doeleinden. De technologie kan niet alleen nuttig zijn in de ruimte, maar ook hier op aarde: bijvoorbeeld bij het zoeken naar vastzittende mensen na een natuurramp of het inzetten van sensoren op afgelegen locaties om gegevens te verzamelen voor nauwkeurigere voorspellingen en grondwaarheden.

Focus Wetenschap

Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus. Luister hier de uitzending terug.
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie