Zorgt dopamine ervoor dat je gaat hallucineren?
- Nieuws
- Zorgt dopamine ervoor dat je gaat hallucineren?
Een extra dosis dopamine krijgt, ga je dingen horen die er helemaal niet zijn. Althans, zo werkt het bij muizen. De onderzoekers denken daarmee een mogelijke oorzaak op het spoor te zijn van psychoses bij mensen.
De behandeling van psychotische aandoeningen als schizofrenie is de afgelopen decennia niet veel beter geworden, onder meer omdat wetenschappers veelal af moeten gaan op de zelf-rapportage van patiënten. Om dat probleem te omzeilen, werden in dit nieuwe onderzoek niet alleen mensen, maar ook muizen onder de loep genomen.
De menselijke proefpersonen kregen een soort achtergrondruis te horen en moesten bepalen of ze daar een afzonderlijke toon in hoorden. Mensen die zelf eerder al hallucinaties hadden gerapporteerd, bleken vaker een toon te horen als die er niet was. De zelf-rapportages leken dus een betrouwbare indicator te zijn.
Maar wat gebeurt er op zo’n moment in hun hoofd? Daar werpt het muizenonderzoek licht op. Op het moment dat de wetenschappers de muizen voorzagen van een extra dosis dopamine – een hormoon dat een belangrijke rol speelt in het beloningssysteem van ons brein – hoorden ze duidelijk vaker een toon die er niet was.
De snuit op het juiste knopje
Dat achterhaalden de wetenschappers door de muizen telkens te belonen als ze op het juiste knopje duwden als ze een toon hadden gehoord die er ook daadwerkelijk was. Na toediening van dopaminie duwden ze vaker op het 'ik heb een toon gehoord'-knopje als er geen toon had geklonken.
Het resultaat betekent niet dat het muizendeel van het onderzoek meteen één-op-één naar mensen kan worden vertaald. Maar het maakt wel duidelijk dat dopamineniveaus in het brein (meer precies: in het striatum) een rol kunnen spelen bij de hallucinaties die vaak deel uitmaken van psychosen.
En misschien nog wel belangrijker: het laat zien dat dit soort experimenten de kloof kan overbruggen tussen psychische aandoeningen en de breinchemie die eraan ten grondslag ligt. Dat schrijft de Spaanse neurowetenschapper Miriam Matamales in een apart artikel in hetzelfde wetenschapsblad Science.
Gerelateerd:
Zo lang hardlopen dat je gaat hallucineren: Ultraracing
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap