Tweede Kamerverkiezingen 2023
EO

Dominee die PVV stemde: 'Nederland raakt gewoon vol'

  1. Nieuwschevron right
  2. Dominee die PVV stemde: 'Nederland raakt gewoon vol'

Twintig jaar geleden hadden de christelijke partijen bijna 50 zetels in de Tweede Kamer, maar sinds afgelopen woensdag moeten ze het doen met een schamel aantal van 11. Dominee Chris Bernard uit Leeuwarden stemde altijd christelijk, maar besloot nu PVV te stemmen. "Nederland raakt gewoon vol", zegt hij in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Van de drie christelijke partijen verloren er twee flink. Bij het CDA waren de druiven het zuurst: van de 15 zetels in de Tweede Kamer hield de partij er 5 over. Ook de ChristenUnie verloor flink, van 5 naar 3. De SGP kreeg een paar duizend stemmen meer dan in 2021, maar echt profiteren kon die partij ook niet van de neergang bij de andere twee.

Bernard, die zelf van Molukse afkomst is, stemde vroeger dus op christelijke partijen, maar nu deed hij dat op de PVV. Dat deed hij vooral vanwege standpunten over Israël en migratie. "Wilders heeft al jaren een iets te fanatiek standpunt, maar als er iemand is die duidelijk kan zijn, dan is hij het wel", vertelt de dominee. De SGP heeft op deze punten dezelfde mening, zo weet hij, maar de PVV leek Bernard het meest strategisch: "Ik wilde voorkomen dat GroenLinks-PvdA aan de macht kwam."

Christelijk alternatief

Bernard is lang niet de enige christelijke PVV-stemmer. Met name onder katholieken deed de PVV het afgelopen woensdag bovenmatig goed, blijkt uit een peiling van Peil.nl. Van de katholieke kiezers kleurde zo'n 29 procent het vakje van de PVV in (tegen 24 procent van de gehele bevolking). Bij protestanten was dat 11 procent.

Er is echter nog een andere partij die verantwoordelijk is voor de neergang van de christelijke partijen. Anton de Wit, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, wijst op Nieuw Sociaal Contract, die partij van Pieter Omtzigt. "Je moet bedenken dat er een heel duidelijk christendemocratisch alternatief is opgestaan: Pieter Omtzigt", zegt hij. "Daar zit wel degelijk heel veel christelijk erfenis en dat heeft heel veel christenen aangesproken", vertelt hij.

Ook de BBB noemt De Wit een christendemocratische partij: "Ze zijn misschien iets minder geprofileerd in de ideologie, maar qua personeel zijn ze het wel." Als je de zetels voor die partijen optelt bij de eerder genoemde 11, kom je al op 38. "Dan zie je dat een groot deel van de kiezers wordt aangesproken door christendemocratisch gedachtengoed."

De christelijke kiezer terugwinnen is voor het CDA en de ChristenUnie best mogelijk, denkt De Wit. De manier is volgens hem om in te zetten op katholieke boegbeelden. Onder protestanten doen die partijen het nog best aardig, maar onder katholieken niet. "Alle partijen die gewonnen hebben, hebben katholieke leiders. Je moet dat echt niet onderschatten", vindt hij.

Wil je meepraten over dit onderwerp? Dit kan op het platform DIT.

Anton de Wit, Chris Bernard en Trineke Palm in Dit is de dag - Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie