GL/PvdA wil meer mensen aan het werk bij de overheid en in de zorg, maar zijn die mensen er wel?
- Nieuws
- GL/PvdA wil meer mensen aan het werk bij de overheid en in de zorg, maar zijn die mensen er wel?
GroenLinks/PvdA wil de kinderopvang gratis maken, meer banen creëren bij de overheid en in de zorg. Maar zijn die mensen er wel? 'We maken werken lonend. En in sectoren waar je mensen niet zo snel op kan leiden is arbeidsmigratie nodig,' zegt Kamerlid Tom van der Lee in Geld of je leven.
Video niet beschikbaar
In Geld of je leven besprak financieel woordvoerder Tom van der Lee de financiële plannen van zijn partij. In het verkiezingsprogramma pleiten ze onder meer voor meer banen bij de overheid: "We willen meer regie op een aantal terreinen. Niet alleen met beleidsambtenaren, maar ook in de uitvoering. Minder efficiency, minder algoritmes, maar meer mensen, zodat er ruimte is voor maatwerk."
Arbeidsmigratie
Probleem is dat we nu al met forse personeelstekorten kampen. En ook het CPB waarschuwt in de doorrekening dat er te weinig mensen zijn om alle vacatures te vullen. "Daar lopen we tegenaan inderdaad. Maar we maken werken lonend. We hopen dat mensen die nu deeltijd werken, meer uren gaan werken." Daarnaast vertelt hij dat in een aantal sectoren arbeidsmigratie nodig is, omdat je mensen niet altijd snel opgeleid krijgt.
Econoom Ester Barendregt ziet nog een ander risico van alle banen die vervuld moeten worden bij de overheid: "Als je zoveel geld hoopt uit te geven in de zorg en daar ook mensen wil aantrekken, is het risico dat andere sectoren die mensen niet meer kunnen aannemen. Dan krijg je verdringing op de arbeidsmarkt."
Geld of je leven rekent door: GroenLinks/PvdA met Tom van der Lee
Wat is het realiteitsgehalte van de plannen uit de verkiezingsprogramma’s? Wie profiteert van de plannen en wie levert in? Wat betekenen de plannen voor de overheidsfinanciën? Dat zijn vragen die in Geld of je Leven rekent doorter sprake komen.
Tot de verkiezingen worden in acht afleveringen de verkiezingsprogramma’s van acht partijen op financieel vlak doorgelicht. Dat gebeurt iedere uitzending met een financieel woordvoerder van een politieke partij en met een econoom (Marieke Blom, Paul Schenderling, Ester Barendregt of Nic Vrieselaar).