'Klimaat is op de achtergrond geraakt tijdens verkiezingen, terwijl politiek nu moet ingrijpen'
- Nieuws
- 'Klimaat is op de achtergrond geraakt tijdens verkiezingen, terwijl politiek nu moet ingrijpen'
Twee jaar geleden zagen inwoners uit meerdere plaatsen in Limburg wat de gevolgen zijn van klimaatverandering toen rivieren uit hun oevers traden. Zo ook Yzee uit Valkenburg. De watersnood richtte in Valkenburg namelijk enorme schade aan, onder andere aan het hotel van haar ouders. Dat heeft ertoe geleid dat klimaat voor haar een belangrijk thema is deze verkiezingen, vertelt zij in NPO Radio 1 Laat je stem horen. Alleen dat thema: "Dat is naar de achtergrond verplaatst."
Video niet beschikbaar
Laheij was 15 tijdens de overstromingen van 14 juli 2021. "Het was een best wel gewone dag voor mij", vertelt ze. Het was de laatste dag voor haar examens zouden beginnen. Rond vijven kreeg Laheij een urgent berichtje van haar vader, die eigenaar is van Hotel Walram. Hij was gebeld door de gemeente die waarschuwde dat er zandzakken bij het hotel geplaatst moesten worden.
Laheij koppelde de overstromingen aan klimaatverandering. Sindsdien houdt ze zich meer bezig met het klimaat, en maakt ze bewustere keuzes op het gebied van duurzaamheid. Laheij is sinds het laatste jaar van de middelbare school dan ook jeugdbestuurder bij Waterschap Limburg. Ze zet nu het verhaal van de overstroming in om andere jongeren ook te activeren en bewuster met het klimaat om te laten gaan.
'800.000 kilo was per week'
Stef de Win zet zich op een heel andere manier in voor het klimaat. De Win is eigenaar van een enorme wasserij die sinds enkele jaren de duurzame weg is ingeslagen. Hij groeide op in een ondernemersgezin, waar het niet vaak ging over het klimaat. "Het ging wel veel over innoveren en bestaansrecht houden als onderneming. En daar speelt duurzaamheid steeds een grotere rol in", zegt De Win.
'De politiek denkt te weinig in oplossingen'
Het klimaat is qua politiek een lastig onderwerp voor de ondernemer. Daardoor heeft De Win lang getwijfeld over op welke politieke partij hij zou stemmen. "Politieke partijen bevechten vooral elkaar maar denken te weinig in oplossingen." De Win is van mening dat klimaat als onderwerp naar achteren geschoven is op de politieke agenda. "Als je dan deze week hoort dat klimaatverandering nog sneller gaat dan we verwacht hadden, mogen we daar serieus zorgen over maken en zien we te weinig actie."
Laheij deelt die mening. "Bestaanszekerheid, migratie en wonen zijn heel belangrijke thema's, maar klimaatverandering gaat een thema zijn dat op lange termijn volgehouden moet worden", zegt ze. Laheij denkt dat als er door de politiek nu ingegrepen wordt, het veel kosten kan besparen.
NPO Radio 1 Laat je stem horen
Kom langs bij onze live-uitzendingen; de toegang is gratis. Voor de locatie in Sittard graag aanmelden. Dat kan via onderstaande knop.
09.30-12.00 uur Zaantheater: Nicolaasstraat 3, Zaandam
12.00-16.00 uur Toon Hermans Theater: Monseigneur Claessensstraat 2, Sittard
18.30-20.30 uur Café De Hip: Brink 21, Deventer