Sport
NOS

Deze architect liep, net als Snoop Dogg, met de Olympische vlam door Parijs

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze architect liep, net als Snoop Dogg, met de Olympische vlam door Parijs

Het stadion waar in Parijs onder meer het waterpolo wordt georganiseerd, is ontworpen door de architect Cécilia Gross. Als dank mocht ze een stukje met de Olympische vlam lopen. "Voor je eigen gebouw langslopen met de vlam, dat is fantastisch", vertelt ze in Radio Olympia.

Video niet beschikbaar

Het was slechts 200 meter, maar toch, ze liep met de Olympische vlam. "Ik mocht samen met mijn mede-architect een stukje lopen. We liepen twee keer 200 meter." En ze was in goed gezelschap, want ook rapper Snoop Dogg liep een stuk met de vlam door Parijs.

Sergej Bubka als buschauffeur

Daarnaast bestuurde Sergej Bubka, de legendarische polsstokhoogspringer die in 1988 Olympisch Kampioen werd, de bus waar Gross en haar collega-lopers in werden rondgereden. "Het was een te gek avontuur."

Gross is geboren in Frankrijk, maar woont en werkt inmiddels al twintig jaar in Nederland. Ook in Nederland is ze gespecialiseerd in het ontwerpen van zwembaden. Nu kreeg ze deze speciale opdracht om het zwembad te ontwerpen voor de Spelen.

Het langebaanzwemmen zelf wordt tijdens de Spelen niet in haar stadion georganiseerd, vertelt ze. "Ooit moet er wel gezwommen worden, in 2026 bijvoorbeeld, tijdens het EK. Maar voor de Spelen wordt er ergens anders gezwommen, omdat daarvoor een capaciteit van 15.000 stoelen nodig is." Dit stadion haalt die capaciteit niet.

Nu is het stadion, genaamd het Centre Aquatique, het podium voor andere watersporten zoals het waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen. En ook na de Spelen gaat het intensief gebruikt worden, zegt Gross. "Het biedt ruimte aan padel, tennis, boulderen en fitness. En er is nog een klein zwembad om te leren zwemmen, want er is een enorm tekort aan zwembaden in Noord-Oost Parijs."

Trots

Ze is heel trots op het ontwerp. "Dit maak je een keer in je leven mee. Voor de Olympische Spelen, in je eigen land." En het was hard werken. "Ik vergelijk het met de topsporters, die er nu alles aan doen om die gouden medaille te halen. Ook bij ons heeft iedereen meer dan zijn best gedaan."

Ze gaat zelf voor het eerst in haar stadion kijken bij de Franse waterpoloërs. En daar heeft ze, net als iedereen, gewoon kaartjes voor moeten kopen.

Ster advertentie
Ster advertentie