Andere Tijden Kees: Bos en Meiners schrijven historie en een halve matroesjka voor Hirscher
- Nieuws
- Andere Tijden Kees: Bos en Meiners schrijven historie en een halve matroesjka voor Hirscher
NOS-verslaggever Kees Jongkind, een van de makers van Andere Tijden Sport, reist al sinds 1994 iedere vier jaar af naar de Olympische Winterspelen. Gedurende de olympische weken in China verblijft Jongkind in de bergen nabij Peking. Voor RadiOlympia deelt hij zijn belevenissen tijdens deze Spelen en haalt herinneringen op aan andere tijden. Deel 9: Successen zonder schaatsijzers.
"Het was zaterdag een bijzondere olympische dag voor Nederland met een bronzen medaille voor skeletonster Kimberley Bos. Ze veroverde de tweede Nederlandse medaille ooit op de Olympische Winterspelen die niet op schaatsen is behaald. Nicolien Sauerbreij was de eerste in Vancouver bij het snowboarden. Net als Sauerbreij heeft Bos op eigen kracht een lange, zware weg moeten afleggen om te staan waar ze nu staat. Als skeletonster moet je in Nederland veel zelf opknappen, met hulp van een aantal mensen om je heen. Inmiddels heeft ze een sterk team om zich heen met experts."
"Een typerend verhaal is dat Bos twee jaar geleden werd geholpen door de Nederlandse filmcrew die veel World Cup-wedstrijden in beeld brengt. Skeletonsters dragen van die schoenen met spikes voor op het ijs, maar buiten de baan dragen skeletonsters uit grote wintersportlanden overschoenen om de spikes te beschermen. Die schoenen zijn nogal duur. Bos liep toen op een zelf gefabriceerd paar slippers en de Nederlandse filmcrew had zoiets van: hier gaan we wat aan doen. Ze hebben toen geld ingezameld voor overschoenen voor Bos. Nu heeft ze een paar met daarop 'Sponsored by the Dutch filmcrew'."
'Buitenlands' succes
"Bos straalde op het podium met haar bronzen medaille en in de mixed zone stond ze nog steeds te stuiteren tijdens het interview. Ze heeft Nederland echt kennis laten maken met skeleton, een heel bijzondere sport. Of Nederland mede door haar succes in de toekomst meer gaat focussen op niet-schaatssporten op de Spelen moet blijken. Niet-schaatsers blijken nu vaak eenlingen in Nederland."
"Dat geldt ook voor alpineskiër Maarten Meiners. We zagen hem zondag in zware omstandigheden, het sneeuwde voor het eerst tijdens deze Spelen, achttiende worden bij de slalom. Daar was de top van de wereld aanwezig. Die achttiende plek vind ik eigenlijk knapper dan pakweg vierde worden op de 10.000 meter schaatsen bij de mannen. Meiners zette de beste olympische prestatie ooit neer van een Nederlandse alpineskiër en was de eerste Nederlander op de slalom sinds de Spelen van 1952 in Oslo."
foto: RadiOlympia
Skeletonster Kimberley Bos in gesprek met NOS-verslaggever Kees Jongkind nadat ze brons heeft veroverd.
"Het bijzondere is ook dat Meiners, net als snowboardster Michelle Dekker, die knap vierde werd bij de parallelreuzenslalom, eigenlijk niet eens voldeed aan de eisen van de Nederlandse Ski Vereniging om naar de Spelen te mogen. De Ski Vereniging maakte alsnog een uitzondering op de eigen regels omdat het een coronajaar was waarin alles anders liep dan gepland. En ze vonden dat zowel Meiners als Dekker in de World Cup-wedstrijden progressie liet zien."
"Als 2021 dus geen coronajaar was geweest hadden we waarschijnlijk de vierde plek van Dekker en de achttiende plek van Meiners niet eens meegemaakt op deze Spelen. Dan denk ik wel: moet de Ski Vereniging niet nog eens goed kijken naar welke olympische eisen ze stellen. Zeker voor sporters die niet eens volledig ondersteund worden in Nederland. Sommigen trainen bij teams uit andere landen: Dekker met Oostenrijkers en snowboarder Glenn de Blois met Zwitsers. Ik snap dat de Ski Vereniging geen toeristen naar de Spelen wil laten gaan, maar een nieuwe discussie over de huidige olympische eisen zou niet verkeerd zijn."
foto: RadiOlympia
Links: Voormalig topskiër Marcel Hirscher in gesprek met de NOS, rechts: de halve matroesjka voor Hirscher na zijn zilver in Sotsji (2014)
Halve Nederlander
"Met Marcel Hirscher hadden 'we' in het verleden een halve Nederlander in de absolute top bij het skiën. Hirscher komt uit Oostenrijk, maar heeft een Nederlandse moeder. Hij deed drie keer mee aan de Spelen: in Vancouver (2010), Sotsji (2014) en PyeongChang (2018), waar hij twee keer goud won. In aanloop naar Sotsji ging mijn NOS-collega Edwin Peek, die commentaar geeft bij ski-onderdelen, op bezoek bij Hirscher en zijn familie in Oostenrijk. Zij bleken hele leuke, spontane mensen te zijn. En Hirscher spreekt goed Nederlands. Dat Edwin hen beter leerde kennen, hielp ons tijdens de Spelen in Sotsji. Met Edwin ben ik naar het Oostenrijk House geweest voor een reportage over Hirscher, die toen al een wereldster was in een wereldsport. Toen hebben we nog ook buiten de opnames uitgebreid met Hirscher kunnen praten."
"In de mixed zones was het altijd dringen geblazen als Hirscher eraan kwam. Maar bij de NOS maakte hij altijd een stop. Ik kon dan Nederlands met hem praten en kreeg geen hijgende collega's in mijn nek. Zij hadden geen zin om alles te gaan vertalen. De NOS gaf in 2014 matroesjka's aan Nederlandse medaillewinnaars, maar om toch een graantje mee te pikken van de zilveren medaille van Hirscher bij de slalom hebben we hem een halve matroesjka gegeven. Hij speelde het spelletje mee en zei dat zijn medaille ook maar voor helft moest meetellen voor Nederland in het medailleklassement. Wie weet wanneer we ooit een 'volledige' Nederlandse skimedaille kunnen bijschrijven bij de Spelen."