Waterkwaliteit Seine niet goed genoeg voor verkenning, bondscoach desnoods zelf het water in
- Nieuws
- Waterkwaliteit Seine niet goed genoeg voor verkenning, bondscoach desnoods zelf het water in
De verkenning voor de triatlon op de Olympische Spelen in Parijs is zondag afgelast, vanwege de slechte waterkwaliteit in de Seine. Marcel Wouda is bondscoach van de triatleten en hij verwacht voor de wedstrijd van dinsdag geen probleem: "De mensen hier weten wat ze doen, ik maak me geen zorgen", zegt hij in RadiOlympia.
Video niet beschikbaar
Zondag zouden de triatleten een eerste verkenning doen in de Seine. Die kon niet doorgaan. De afgelopen dagen regende het veel in Parijs, waardoor de waterkwaliteit verslechterde. "Ze hebben ons vanaf het begin geïnformeerd dat we een probleem hebben als er veel regen valt", vertelt Wouda.
Risico
Maandag is er mogelijk een nieuwe kans voor een verkenning, hoewel dat nu nog onduidelijk is. Wouda zal zijn sporters in elk geval niet het water in sturen. "Als er maandagochtend gezwommen mag worden ga ik zelf de parcoursverkenning doen. Er is in elk open water risico met de E. coli bacterie, dat is er altijd. Maar je wil niet een dag voor de wedstrijd dat risico opzoeken." Daarom zal Wouda zich dan opofferen, zegt hij. "Het zijn zeer ervaren atleten, die hebben het parcours vorig jaar al gezwommen. Het gaat nu om de finetuning en dat kan ik ook prima voor ze doen."
En mocht er helemaal niet verkend worden, ook dan maakt Wouda zich geen zorgen voor de wedstrijd. "Als de verkenning niet mogelijk is, is dat jammer, maar het speelveld is voor iedereen gelijk. Dus wat dat betreft is het ook wat het is. Daar moet je mee dealen."
Er was in aanloop naar de Spelen al veel discussie over de waterkwaliteit in de Seine. En die kwaliteit is nu verslechterd door de regen in Parijs, vertelt Saskia Holthuijsen. Zij is programmamanager bij RIONED, de koepelorganisatie van stedelijk waterbeheer.
Zeep
Omdat het veel geregend heeft in Parijs loopt het riool over, wat weer invloed heeft op de waterkwaliteit van de Seine, legt Holthuijsen uit. "Je hebt een gemengd rioolstelsel, met regenwater en afvalwater in één buis. En als er heel veel regen valt past het niet meer in de buis en stroomt het over", zegt ze. "En dan krijg je ons afvalwater, waar de bacterie E. coli in zit, maar ook resten van zeep en andere spullen die wij allemaal door het riool gooien, in het oppervlaktewater."
Wouda verwacht geen problemen op dinsdag, als de wedstrijd voor de mannen is. "Dan gaat het helemaal goed zijn. De mensen hier weten wat ze doen, ze hebben deze situatie al een paar keer meegemaakt. Ik maak me geen zorgen."