Sport
KRO-NCRV

Hiphop, een dansstijl voor alle leeftijden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hiphop, een dansstijl voor alle leeftijden

Hiphop, muziek die jong klinkt, maar toch al meer dan vijftig jaar onder de muziekstijlen behoort, volgens danser Cefas Valdink. Naast dansen geeft Valdink lessen en jureert hij competities. Hij vertelt dat de dans- en muziekstijl voor alle leeftijden is. "Mijn oudste leerling is 68 jaar", zegt Valdink bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Naast dat het bij jongeren razend populair is, hebben we nu ook al wat opa's en oma's in de hiphop-scene." De dansleraar vertelt dat de muziekstijl een lange geschiedenis kent. "Sowieso in 'black culture', maar deze stijl heeft zelfs connecties met funk en rock muziek. Er is onder de paraplu van hiphop, voor iedereen wat te vinden."

Basis hiphop

Valdink legt uit dat er verschillende basis bewegingen bij hiphop zijn. "Je hebt foundation moves, zoals de 6-step. Daarbij bewegen voeten snel om elkaar heen op de vloer. Daarnaast heb je freezes, dat zijn poses die je vasthoudt op acrobatische manieren." Ook benoemt Valdink poses vanuit het staand dansen binnen hiphop. "Je hebt de runningman, bouncen, waarbij je door de knieën veert, een Cabbage Patch." Kortom, zijn er een boel manieren om hiphop uit te voeren, "maar je kunt er je eigen stijl in vinden", zegt Valdink.

Universele taal

Deze muziek is een universele taal, stelt de Danser. "Door beweging en connectie met de muziek kan ik een ander aanspreken", zegt Valdink. "Een taal heeft regels, maar hoe je deze uitspreekt of gebruikt, dat is aan jou." Volgens de danser is hetgene dat een breed publiek aanspreekt in hiphop, dat je er vrij in kan zijn en je eigen manier kan vinden.

"Peace, love, unity and having fun", is de boodschap die de dansstijl voor de danser uitdraagt en die hij hoopt naar de wereld uit te kunnen dragen.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie