Hoe Hollands is de polonaise eigenlijk?
- Nieuws
- Hoe Hollands is de polonaise eigenlijk?
Men viert feest, doet weg met de malaise, want het is tijd voor de polonaise. Met het beste beentje voor en een borrel achter de kiezen, leggen de mensen de handen op andermans schouder en gaat achter elkaar aan lopen. Maar wat is de geschiedenis van de polonaise? Joost Heijthuijsen, programmamanager bij het Muziekgebouw, geeft een geschiedenislesje bij Spraakmakers.
Uitzendbureau: De geschiedenis van de polonaise
Lijndans
De polonaise is op vele Nederlandse feesten vaste prik. Maar de oorsprong van de groepsdans is niet Hollands. "De polonaise is voor oorsprong een Poolse lijndans. Je hoort een soort driekwartsmaat waarop de lijn dan op gedanst wordt", legt Heijthuijsen uit. In den beginne was het ook een muzieksoort, wat uiteindelijk is uitgemond in een danssoort. "Op sommige plekken, zoals het Muziekgebouw, hoor je de polonaises die door bijvoorbeeld Bach, Beethoven, Chopain zijn gecomponeerd."
Conga
Ook hoe wij de handen op elkaars schouders leggen en in een lange rij achter elkaar lopen is niet hoe het begonnen is. "Ze liepen naast elkaar. Het was een hofdans", aldus Heijthuijsen. Bovendien wist de Poolse polonaise niet alleen de Hollandse harten te veroveren. "De conga is een ander soort lijndans. Hij is met de slaven uit Afrika naar de Cariben gegaan. Het is iets funkier."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vergunning
"Een bijzonder verhaal aan die conga is dat er in Cuba, waar het heel groot werd en gebruikt werd voor politieke bijeenkomsten, een polonaiseverbod was door Machado. Polonaises konden namelijk echt uit de hand lopen", weet Heijthuijsen. "Batista, zijn opvolger, heeft de polonaise later weer toegestaan, maar dan moest er wel een polonaisevergunning worden aangevraagd om te mogen lopen."
Verbroedering
In 1886 werd de polonaise voor het eerst in Nederland waargenomen. "De Nederlandse versie heeft zich ontwikkeld door een democratisch element toe te voegen. Het is van een hofdans naar een dans gegaan die iedereen kan lopen", zegt de programmamanager van het Muziekgebouw. "Het is verbroedering, het brengt elkaar tot elkaar."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.