Cultuur & Media
HUMAN

Schrijver en rapliefhebber Thomas Heerma van Voss over rapper Feis: 'Binnen de hiphop werd er vol waardering naar hem gekeken'

foto: TopNotchfoto: TopNotch
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijver en rapliefhebber Thomas Heerma van Voss over rapper Feis: 'Binnen de hiphop werd er vol waardering naar hem gekeken'

Hij begon als tiener met rappen omdat hij zich verveelde. Maar al snel werd muziek voor de Rotterdamse rapper Faisal Mssyeh – beter bekend als Feis, een manier om op het rechte pad te blijven en zichzelf een spiegel voor te houden. Op nieuwjaarsdag in 2019 wordt hij doodgeschoten na een caféruzie waar hij niets mee te maken heeft. Afgelopen weekend ging de documentaire ‘Feis Forever’ in première op het filmfestival IFFR in Rotterdam waarin zijn nabestaanden terugblikken op zijn leven en carrière.

Radio: Schrijver Thomas Heerma van Voss over rapper Feis - Wat blijft

In zijn korte carrière viel Feis op door zijn rauwe, stoere stemgeluid in combinatie met zijn kwetsbare teksten. "Feis groeide op met weinig geld, weinig aanzien en weinig prestige. Hij belandde op straat in het criminele circuit. Stelen, dealen. In het begin rapte hij daar ook over", vertelt schrijver en rapliefhebber Thomas Heerma van Voss. "Naarmate hij ouder werd, probeerde hij dat deel van zijn leven achter zich te laten. Hij liet de twijfel toe en was openhartig op een manier die je in hiphop weinig hoort."

In 2014 bracht Feis zijn debuutalbum uit: Hard van buiten, gebroken van binnen. Een veelzeggende titel. Heerma van Voss: "Hij wilde laten zien dat hij meer kon dan af en toe een stoer gastoptreden. Daarvoor slaagde hij glansrijk. Als hij de straten van Rotterdam beschreef waar hij opgroeide, sloot ik mijn ogen en zag ik het voor me. Heel knap." Tot een tweede album kwam het nooit: Feis kon er lang over doen om nieuw materiaal te maken. "Ook in het maken twijfelde hij veel. Hij kon soms jaren of maanden niets opnemen."

Voordat zijn carrière tot volle bloei kon komen, werd Feis vermoord. In de documentaire Feis Forever vertellen zijn geliefden gedetailleerd hoe zijn laatste uren verliepen. Heerma van Voss: "Hij had net een appartement gekocht met zijn vriendin. Om middernacht stonden ze daar samen naar het vuurwerk te kijken. Feis ging daarna nog even de stad in om een drankje te doen. Hij probeerde in een café een ruzie te sussen en werd vervolgens neergeschoten. Heel tragisch."

Al snel na het overlijden van Feis werd een link gelegd tussen zijn dood en zijn muziek, en de hiphop in het algemeen, vertelt Heerma van Voss. "De toenmalige burgemeester Achmed Aboutaleb wilde op popfestival Eurosonic Noorderslag met rappers in gesprek over geweld in rapmuziek, naar aanleiding van de dood van Feis. Geen enkele rapper wilde daaraan meewerken. Ik snap best dat buitenstaanders de link leggen tussen rap en geweld, maar in dit geval bestaat die link absoluut niet. Sterker nog: Feis wilde juist loskomen van die wereld. Hij had het in zijn teksten soms wel over deals die misgaan of criminaliteit. Maar dat deed hij niet om het te verheerlijken. Hij deed dat juist om zijn verleden te verwerken."

Gerelateerde podcast

Wat blijft

Wat blijft

Ster advertentie
Ster advertentie