130 meter de diepte in op één adem: de romantiek van het freediven
- Nieuws
- 130 meter de diepte in op één adem: de romantiek van het freediven
Mensen die zonder perslucht minutenlang onder water duiken. De documentaire The Deepest Breath over freediven is een ongekende hit op Netflix. De Nederlandse Nanja van den Broek is wereldrecordhouder en freedive-instructeur. Bij Spraakmakers praten we over de sport én de film.
Video niet beschikbaar
Op 18 oktober 2015 verbrak Nanja van den Broek het record op het wereldkampioenschap in de wateren bij Egypte. Met gewichten dook ze maar liefst 130 meter de diepte in en zwom op eigen kracht weer naar boven. Ze vergelijkt de afstand zelf met 43 verdiepingen van een flatgebouw. "Het is daar nog niet helemaal donker. Je kunt zelfs het koraal nog zien, maar daar had ik niet zoveel behoefte aan", zeg Van den Broek.
De 47-jarige Van den Broek is ooit begonnen als persluchtduiker en kwam zo in contact met een freediver die haar de sport leerde. Al snel verbrak ze alle nationale records en ook internationaal bleek haar talent.
Mentale sport
Evenveel als fysiek is freediven een mentale sport, stelt Van den Broek. "Je lichaam en geest zitten aardig aan elkaar vast." En in het freediven komen deze dingen samen.
Spraakmakers-verslaggever Maarten Bleumers ondervindt dat zelf in het zwembad, waar hij een training Van den Broek krijgt. "Je brein en je gedachten verbruiken veel zuurstof. Op het moment dat jij je heel druk maakt, dan krijg je een andere uitslag dan wanneer je heel relaxt bent", zegt Van den Broek.
Maarten Bleumers introductie freediven
Al na een aantal pogingen kan Maarten van 51 seconden bijna twee en halve minuut onder water blijven. "Ik heb de hele tijd gedacht 'het is oké', zegt Maarten, die de lichamelijke prikkel om boven te komen en naar adem te happen niet als paniek ervaart, maar als onrust bestempelt. Je lichaam kan namelijk nog veel langer zonder nieuwe adem dan je denkt.
Gevaar en veiligheid
Doordat ongelukken in de media breed worden uitgemeten, geeft dit onterecht het beeld dat freediven gevaarlijk is, vindt Van den Broek. "Alleen de doden komen in het nieuws." Feitelijk gebeuren er meer ongelukken met perslucht . "Bij officiële wedstrijden is er nog maar één freediver gestorven."
Toch is freediven niet zonder gevaar. Zo kunnen duikers een black out krijgen, vooral als ze te snel willen gaan, zegt Van den Broek. Maar bij marathonlopers kijkt niemand raar op als renners met het schuim op de lippen over de finish gaan, stelt zij daar tegenover. Daarbij vertelt ze dat als je de sport goed en veilig beoefent, je er altijd een een safety diver bij hebt om je in de gaten te houden en te helpen waar nodig. Bij officiële wedstrijden zijn er ook artsen aanwezig. "Er zijn veel meer veiligheidsmaatregelen dan bij andere sporten."
The Deepest Breath (Netflix)
De The Deepest Breath is een documentaire over de Italiaanse vrijduiker Alessia Zecchini en haar begeleider Steve Keenan. In een van de eerste scenes zie je wat freediven óók kan inhouden. Zecchini duikt de diepte in waar het water steeds donkerder wordt. Je hoort haar hartslag.
Op de weg naar boven valt ze vlak voor het wateroppervlakte stil. Ze wordt door een duiker omhoog getrokken en buiten bewustzijn beademd. Haar ogen zijn open en starten de de verte in. Zecchini wil wereldrecords verbreken en Keenan probeert haar tot het uiterste te drijven. Maar aan het einde van de film is één van de twee hoofdrolspelers niet meer in leven .