Vijf jaar na het knielen van American Football-speler Kaepernick: hoe staat het met racisme in de sport?
- Nieuws
- Vijf jaar na het knielen van American Football-speler Kaepernick: hoe staat het met racisme in de sport?
Vijf jaar geleden knielde American Football-speler Colin Kaepernick tijdens het Amerikaanse volkslied tegen racisme. In De Nieuws BV bespreken advocaat Robert Geerlings en sportjournalist Neil Petersen wat Kaepernick te weeg heeft gebracht op het gebied van racisme in de sportwereld.
Video niet beschikbaar
"Kaepernick heeft een grote verandering in de sportwereld te weeg gebracht, sindsdien zijn er meer sporters op gestaan tegen racisme. Er is veel meer bewustzijn van het feit dat er zoveel racisme is", vertelt Neil Petersen, sportjournalist en American Football-kenner. Echter heeft dit nog niet voor directe verandering gezorgd en voor Kaepernicks carrière was het ook een grote klap.
Advocaat Robert Geerlings is lid van de commissie Mijnals, een commissie aangesteld door de KNVB, die zich bezighoudt met racisme, discriminatie en inclusiviteit in het Nederlandse voetbal. Al voordat Kaepernick opstond tegen racisme, volgde Geerlings, als sportfanaat, hem op de voet: “Het is echt een hele goede speler. Helaas wil geen een club hem meer hebben, zijn contract is nooit meer verlengd na zijn activistische daad. Dit laat zien hoe groot het probleem is."
Racisme op het veld in Nederland
Nederland wordt dus ook actie ondernomen tegen racisme op het sportveld. De Commissie Mijnals is in 2020 opgericht naar aanleiding van het incident dat zich afspeelde bij de wedstrijd FC Den Bosch tegen Excelsior in 2019. Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira werd uitgescholden en kreeg verschillende racistische verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. "Deze gebeurtenis is heel erg, maar eerlijk gezegd verraste het me niet. En met mij velen niet, dit is wat er gebeurt op de sportvelden en het is nog niet veranderd," zegt Petersen.
Ook volgens Geerlings is er nog niet veel veranderd in de voetballerij. "De voetbalvelden zijn heel divers, maar alles daarbuiten niet. De coaches van het Nederlands elftal, de KNVB-besturen. Dat moet veranderen." Petersen sluit zich hierbij aan. "De sporters willen zich wel aanpassen, maar het moet ook van bovenaf komen."
Beide zijn het erover eens dat de KNVB ook van binnenuit moet veranderen. "De organisatie moet diverser worden. Dus dat de nieuwe directeur van de KNVB nu een vrouw is, is een goed begin, maar er moet nog veel meer veranderen", zegt Petersen. "Het bewustzijn is er, maar met alleen een aanvoerdersband voor diversiteit kom je er niet. Het is van belang dat de KNVB dat inziet", vindt Geerlings.