Sport
KRO-NCRV

Hoe voorkom je wangedrag en geweld bij (voetbal)wedstrijden? 'We willen een cultuurverandering'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe voorkom je wangedrag en geweld bij (voetbal)wedstrijden? 'We willen een cultuurverandering'

Fietsen, vuurwerk, stenen en zelfs dakgoten vliegen in het rond tijdens voetbalwedstrijden. Om de agressie tegen te gaan, heeft FC Utrecht supporters geweerd uit het stadion. Maar hoe effectief zijn dit soort maatregelen? Wat moet er veranderen? "Het is ingewikkeld voor clubs om alle maatregelen te treffen die nodig zijn", zegt Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Burgemeester Dijkstra van Utrecht heeft het besluit genomen dat FC Utrecht één thuiswedstrijd zonder publiek moet spelen, ook al is de club het daar niet mee eens. Het is de zoveelste maatregel tegen geweld en wangedrag bij sportwedstrijden. Olfers heeft onderzoek gedaan hiernaar en deelt de resultaten ervan. "Veiligheid kost geld en betekent soms hard optreden tegen eigen supporters", stelt de hoogleraar.

Coronapandemie

"Er zijn theorieën dat er veel jonge aanwas is geweest die we niet hebben gezien doordat we lange tijd binnen zaten", reageert Janneke Gerbers, vertrouwensadvocaat. Gerbers refereert aan de coronacrisis. "Iedereen had het gevoel weer terug te zijn en dat droeg bij aan een sterker groepsgevoel", aldus Jeroen Soeteman, groot voetbalfan en advocaat.

Veilige organisatie

Maatregelen worden al genomen, op civielrechtelijk, privaatrechtelijk en bestuursrechtelijk niveau. Zo kunnen supporters van elkaar gescheiden worden bij aankomst en kan de ticketverkoop op naam gedaan worden. Toch blijft wangedrag bij wedstrijden opkomen. "De club heeft de eerste verantwoordelijkheid voor een veilige organisatie van een voetbalwedstrijd", zegt Paul Depla, de burgemeester van Breda.

Cultuurverandering

"Een wedstrijd zonder publiek is erg. En inderdaad, de goeden lijden onder de kwaden", aldus Olfers. "Het is moeilijk voor clubs om voldoende afstand te houden tot harde-kernsupporters zonder hun eigen veiligheid in gevaar te brengen." Wanneer zij "door het lint" gaan, kan het "te riskant" worden om in te grijpen. "Uiteindelijk willen we een cultuurverandering waarbij iedereen veilig naar een stadion kan gaan."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie