Henk Grol over de Olympische Spelen 2016: 'Daar ben ik alles kwijtgeraakt wat ik in mijn leven had'
- Nieuws
- Henk Grol over de Olympische Spelen 2016: 'Daar ben ik alles kwijtgeraakt wat ik in mijn leven had'
De angst om voor het oog van de natie op belangrijke sportevenementen te verliezen, drijft sporters soms tot wanhoop. Dat vertellen negen topsporters aan Erik Dijkstra in de nieuwste aflevering van de podcast Druk. "Ik was vooral bezig met niet verliezen", vertelt schaatser Jan Smeekens bijvoorbeeld, die in de aflevering uitgebreid terugblikt op de Olympische Spelen in 2014, waar hij een ronde dacht goud te hebben gewonnen, maar uiteindelijk twaalf duizendste tekort bleek te komen.
#3 - Verliezen - DRUK: In het hoofd van topteams
Verliezen is volgens sporters de reden die voor de meeste druk zorgt. Daarom diept Erik Dijkstra dit thema uit in de derde aflevering van de podcast Druk. Sporters geven aan dat een verlies soms zo hard aankomt dat ze er maanden kapot van zijn. Het maakt daarbij minder uit hoe groot de wedstrijd is, dan of de sporters zelf verantwoordelijk zijn voor het verlies. Zo geeft judoka Henk Grol aan dat hij zichzelf tot weken na een nederlaag kan straffen via stevige straftrainingen.
Mentale blokkades uit angst voor nederlagen
Tennisser Kiki Bertens vertelt dat winnaarsmentaliteit soms doorslaat in mentale blokkades uit angst voor nederlagen. "Ik heb zo'n hekel aan verliezen dat ik soms meer bezig was met niet verliezen dan met het winnen van een wedstrijd. Daar was ik graag iets beter in geweest."
Alle sporters geven aan spijt te hebben van het feit dat het materiaal het vaak moest ontgelden na verliespartijen; van fietsen tot tennisrackets en van kleedkamers tot zelfs muren – ze kregen het allemaal zwaar te verduren door nederlagen van onze grootste sporters.
Onbedoeld onderdeel van de Nederlandse sportgeschiedenis
Drie Olympische verliesverhalen vormen het hart van deze podcastuitzending. Zo spreekt Annemiek van Vleuten open over de gevolgen van de valpartij in Rio de Janeiro. "Een inschattingsfout waar ik alleen mezelf in de weg stond. Ik maakte die fout helemaal zelf, en daar kan ik heel slecht mee leven. Ik ben twee weken lang ziek wakker geworden", aldus Van Vleuten.
Jan Smeekens vertelt in DRUK uitgebreid over het moment dat hij onbedoeld onderdeel werd van de Nederlandse sportgeschiedenis. Toen hij over de finish kwam van de 500 meter in Sotsji, leek hij even Olympisch kampioen, maar een ereronde later bleek hij twaalf duizendste tekort te komen. Jan Smeekens kwam er eerder achter dan z'n familie. "Het beeld van mijn blije familie, terwijl ik al had gezien dat ik het net niet heb gered, dát heeft me echt pijn gedaan."
Pijn van Grol
Het Olympische verhaal van Henk Grol begon in Peking, op de Spelen in 2008. Grol stond in de halve finale een waza-ari voor, maar verloor toch. "Dat deed veel pijn, ik was die dag de allerbeste en ik had gewoon goud moeten pakken." In de podcast vertelt Grol hoe dat hij die dag bravoure verloor en daar wedstrijdspanning voor terugkreeg.
Het dieptepunt waren de Olympische Spelen in Rio, 2016. "Daar ben ik alles kwijtgeraakt wat ik in mijn leven had. Zowel privé als qua topsporter." Grol zag die Spelen als de allerlaatste kans op Olympisch Goud, en maakte daarmee die Spelen te groot.
DRUK In het hoofd van Kampioenen
Deze aflevering is de derde aflevering in de podcastserie Druk, waarin Erik Dijkstra met negen topsporters praat over de rol die (prestatie)druk speelt in hun leven en carrière. De eerste twee afleveringen, over de herkomst van mentale druk en over wedstrijdspanning, zijn sinds vorige week te beluisteren via alle podcastapps. In de komende weken volgen onder meer nog afleveringen over winnen en over de rol die de media speelt bij het verhogen van die prestatiedruk.
Gerelateerde podcast
DRUK: In het hoofd van topteams
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.