Moet je wel sporttoernooien organiseren in landen zoals Saoedi-Arabië?
- Nieuws
- Moet je wel sporttoernooien organiseren in landen zoals Saoedi-Arabië?
Dit weekend speelt de Grand Prix zich af in Saoedi-Arabië. Daar is veel kritiek over. Het land staat namelijk niet bekend om mensenrechten en vrijheden. Ondanks alle kritiek gaat de race toch door. Hoe is erg is het dat een groot toernooi wordt georganiseerd in een land als Saoedi-Arabië?
Kan je politiek en sport gescheiden houden?
Video niet beschikbaar
“Sport is dé manier om problemen aan te kaarten”, vertelt Paul Reef in Nieuws & Co. Hij is onderzoeker aan de Radboud Universiteit op het gebied van sport en mensenrechten. Volgens hem is het in principe niet zo erg dat er een sporttoernooi wordt gehouden in een landen zoals Saoedi-Arabië. Zo kan er juist aandacht komen voor problemen in een land.
Impact
Ook al is het goed dat atleten zoals Hamilton aandacht vragen voor de problemen die zich afspelen in het land, is dat niet het enige wat moet gebeuren. “Uit de geschiedenis blijkt, dat alleen aandacht vragen niets verandert. Dat hebben we gezien in Rusland, China, Azerbeidzjaan en andere landen gezien.”
Sportbonden
Volgens Reef is het wel veel effectiever om druk te zetten op een sportbond in plaats van het boycotten van een land. “Als je doel is om een land te veranderen als Nederland, gaat dat niet gebeuren via een unilaterale actie. Dan moet je echt eerst je pijlen richten op de sportbonden zelf”, legt hij uit. Het is dan belangrijk dat er druk komt op een sportbond vanuit verschillende hoeken. Niet veel andere coureurs zich uitgesproken over Saoedi-Arabië. “Als Hamilton de enige blijft die aan het roepen is, dan voelt de sportbond zich niet bedreigd.” Pas wanneer meerdere mensen zich uitspreken tegen een sportbond, kan er wat gebeuren. Dan zouden ze landen kunnen mijden of kunnen ze ervoor kiezen om het toernooi niet door te laten gaan.
Sporters
De 'Women's Tennis Association' heeft zich laatst uitgesproken tegen China om de behandeling van een sporter. Ze keurden de behandeling af van tennisster Peng Shuai, die een tijdje vermist was. Als de bond geen contact kon krijgen met Shuai, was het bereid om zich helemaal terug te trekken uit het land. Reef vindt het erg bijzonder. “Vooral ook omdat het niet gaat om mensenrechten, maar ze kwamen op voor de individuele rechten van de sporter. Ze verkiezen die rechten boven miljoenen dollars.”
De keuze van de WTA om dit te doen, zet een precedent volgens Reef. “Hiermee raak je de sport in het hart. Het gaat niet om de rechten van mensen in het algemeen. Andere sportbonden kunnen dit niet, zonder goed fatsoen, negeren.”