Sport
NOS

Simone Biles sluit Olympische Spelen af met zilver op vloer en drie gouden medailles

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Simone Biles sluit Olympische Spelen af met zilver op vloer en drie gouden medailles

Simone Biles heeft haar deelname aan de Olympische Spelen in Parijs afgesloten. Vandaag nam ze deel aan de balk en de vloer. Ondanks een val van de balk wist ze zilver te winnen op de vloer. Dit keer geen goud, maar ze had eerder in Parijs al drie gouden medailles behaald. In totaal heeft Biles nu elf olympische medailles op haar naam staan, veroverd over drie Olympische Spelen. In de Verenigde Staten wordt haar zegetocht met enorm veel media-aandacht gevolgd. Correspondent Rudy Bouma in Washington, vertelde meer in RadiOlympia.

Video niet beschikbaar

"Turnen is de populairste Olympische sport in de VS: tijdens de vorige Spelen kwam 35% van alle kijkers uit Amerika," vertelt correspondent Rudy Bouma. "Biles is hier een echte superster geworden, niet alleen vanwege haar geweldige prestaties zoals goud op de balk, goud in de individuele All-Around en een gouden medaille met haar team, maar ook vanwege haar persoonlijkheid en stijl. Ze is nu de meest gedecoreerde Amerikaanse turnster ooit op de Olympische Spelen."

Een carrière gevolgd met veel media-aandacht

Biles toonde haar trots door een hanger te dragen van een met diamanten ingelegde geit, want GOAT staat voor Greatest Of All Times. "In 2021 had ze al een geit op haar turnpakje laten borduren met kristallen. Deze pakken zijn versierd met 47.000 Swarovski-steentjes, wat de glamour van het Amerikaanse turnteam laat zien, met Simone Biles als stralend middelpunt."

Terugblik op Tokio: een dramatisch moment

De Spelen in Parijs staan in schril contrast met die van Tokio, waar Biles uitviel met mentale problemen. "Dit was een enorm dramatisch moment, na jaren van succes. Ze kreeg last van de zogenaamde 'twisties', waarbij turners niet meer weten waar ze zich in de lucht bevinden. Dit kan potentieel gevaarlijk zijn," legt Bouma uit. "Biles verliet de Olympische Spelen om aan haar geestelijke gezondheid te werken, wat allemaal te zien is in een tweedelige Netflix-documentaire die net is uitgekomen."

Hoewel sommigen haar beslissing moedig vonden, kwam er ook kritiek. "JD Vance, nu de running mate van Donald Trump, vond dat ze haar team in de steek had gelaten," vertelt Bouma. "Biles trekt zich niets aan van de kritiek en is open over het feit dat ze nog steeds in therapie is. Ze is daarmee een voorbeeld voor veel jonge sporters en helpt het taboe rond geestelijke gezondheid te doorbreken. Ook andere beroemde sporters zoals Michael Phelps, Roger Federer en Serena Williams spreken nu openlijk over hun mentale worstelingen."

Grote sterren bewonderen Biles

Wanneer Biles turnt, zitten grootheden als Tom Cruise, Lady Gaga en Snoop Dogg op de tribune. "Lady Gaga schreef zelfs op Instagram: 'What an honor to be so close!'" vertelt Bouma. "Er waren nog veel meer sterren in het publiek, zoals zangeressen Ariana Grande en Cynthia Erivo, actrices Natalie Portman en Nicole Kidman, zwemmer Michael Phelps, American Football ster Jason Kelce, tv-ster Martha Stewart, Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour, regisseurs Greta Gerwig en Spike Lee, rapper Snoop Dogg en zanger John Legend. Beyonce maakte zelfs een spotje waarin ze zei geïnspireerd te zijn door Simone Biles."

Politieke statements en toekomstplannen

In de VS is politiek nooit ver weg, ook niet bij het turnen in Parijs. Biles deelde recent een sneer uit aan Donald Trump. "Biles plaatste een foto van zichzelf met een gouden medaille en schreef dat ze van haar 'black job', haar zwarte baan, houdt. Dit was een reactie op Trump's opmerkingen over 'black jobs'," legt Bouma uit. "Biles liet hiermee zien dat het een vooroordeel is dat Afro-Amerikanen alleen laaggekwalificeerde banen zouden hebben. Haar post werd meer dan een miljoen keer geliket. Overigens zijn vier van de vijf vrouwen in het Amerikaanse turnteam van kleur."

Biles is nu 27, een leeftijd waarop turnsters vaak aan pensioen denken. "Hoewel ze Los Angeles 2028 niet uitsluit, wordt ze wel oud voor turnen," zegt Bouma. "Sportsterren worden echter enorm aanbeden in de VS en kunnen daar hun hele leven op teren. Een boek, campagnes voor geestelijke gezondheid, reclamewerk en producten aan haar naam verbinden zijn allemaal mogelijke paden voor haar toekomst. Over haar toekomst maken we ons geen zorgen."

Simone Biles

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie