Sport
KRO-NCRV

Evgeniy Levchenko: 'De KNVB doet te weinig en moet zich uitspreken tegen een WK in Qatar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Evgeniy Levchenko: 'De KNVB doet te weinig en moet zich uitspreken tegen een WK in Qatar'

De KNVB moet kritischer zijn over de schending van mensenrechten rondom de bouw van stadions voor het WK voetbal in Qatar. Dat zeggen Evgeniy Levchenko, oud-voetballer en voorzitter van spelersvakbond VVCS, en Amnesty International bij Spraakmakers. "De KNVB doet te weinig."

Video niet beschikbaar

Deze maandagavond wordt in Zürich geloot voor de Europese kwalificatiereeks van het WK voetbal van 2022 in Qatar. De Amerikaanse justitie toonde aan dat het land door omkoping het WK toegewezen te krijgen. Later openbaarde Amnesty International dat er op grote schaal mensenrechten worden geschonden bij de bouw van stadions. Daarbij zijn naar schatting al duizend mensen overleden, werken gastarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden en worden ze niet altijd uitbetaald.

"Ik weet dat de ze bij de KNVB intern vaak overleggen over of ze zich politiek moeten uitspreken, maar ik vind ze zich hierover zeker meer moeten uitspreken", vertelt Levchenko. De Nederlandse voetbalbond zou een front kunnen vormen met andere grotere landen als Duitsland en Frankrijk. "Je kunt je dan gezamenlijk richten op de FIFA, want dat is de organisatie die meer moet doen."

Voetbal misbruikt

Dat voetbal en politiek gescheiden moeten blijven, vindt Levchenko een "belachelijke uitspraak". "Dat is nooit zo geweest. Misschien in Nederland iets minder dan in Rusland, Oekraïne of Qatar, maar voetbal wordt misbruik voor politiek."

Volgens Levchenko zijn er genoeg voetballers die hierover nadenken en zijn er best manieren voor hen om een statement te maken. Zoals er bijvoorbeeld ook met een regenboogband gespeeld wordt. Maar het is volgens hem toch echt aan de bonden om hier een punt van te maken. "Als voetballer moet je voetballen. Als je aan de andere kant staat en bij een bond werkt, dan kun je een bepaalde politieke druk uitoefenen."

Publieke druk

Publiekelijk druk uitoefenen is een sterk middel tegen een land als Qatar, zegt Emile Affolter van Amnesty International. "Qatar is gevoelig voor publieke druk. Ze wilden dit WK voor goede PR. We praten met de KNVB en die gesprekken zijn goed, maar er moet een publiek statement komen."

"Er is nog twee jaar de tijd voor", gaat Affolter verder. "En dat is juist nu belangrijk omdat er op papier een aantal hervormingen zijn gedaan, maar daar komt in de praktijk niet veel van. De overheid houdt zich er niet aan en bedrijven willen nu dat die hervormingen teruggedraaid worden."

Gezamenlijk druk

Volgens Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, "gelooft" de Nederlandse voetbalbond niet in een boycot, maar heeft de bond zich wel degelijk uitgesproken. "Ondanks de conclusie van de Amerikaanse justitie is er pas 2016 een einde gekomen aan het regime van Sepp Blatter , de voormalig voorzitter van de FIFA. Het was Michael van Praag die zich al tegen hem uitsprak en in de tussentijd is de KNVB ervoor opgekomen om een mensenrechten-procedure op te nemen in de vereisten voor het toewijzen van een eindtoernooi."

Door te blijven praten met partijen als Amnesty, de spelersvakbond en politiek denkt De Jong dat er gezamenlijk druk uitgeoefend kan blijven worden om ervoor te zorgen dat de hervormingen op papier ook in de praktijk uitgevoerd worden.

Stand.nl: De KNVB neemt te weinig stelling tegen mensenrechtenschendingen in Qatar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie