AI-top in Parijs: 'Het is nog niet te laat voor Europa'
- Nieuws
- AI-top in Parijs: 'Het is nog niet te laat voor Europa'
Op dit moment is de Sommet Pour L'action Sur L'intelligence Artificielle, een internationale kunstmatige intelligentie top, in volle gang. Bewindslieden en bedrijven van over de hele wereld reizen af naar Parijs. Zij gaan in gesprek over de economische kansen, veiligheidsaspecten en de toekomst van AI. Jelle Zuidema, AI-kenner en hoofddocent aan de UVA, bespreekt de top in Nieuwsweekend.
Video niet beschikbaar
Artificial intelligence top
De AI-top is al drie keer eerder georganiseerd in andere landen. Waarom wordt het nu in Parijs georganiseerd? Elk land heeft dollartekens in zijn ogen als het gaat om AI; er was een race gaande om het te kunnen organiseren", vertelt Zuidema. Frankrijk richt de top op een andere manier in: 'De twee voorgaande toppen waren meer gericht op de negatieve toekomstbeelden van AI. De Fransen trekken het breder en richten zich ook op de kansen van AI."
'Le Chat'
'Le Chat', een nieuw Frans AI-bedrijf, is het eerste Europese bedrijf met een AI-chatbot. "De Europese bedrijven voeren nog niet de boventoon, maar dit bedrijf doet wel mee." Het is voor Europa belangrijk om na te denken over hoe het continent onafhankelijk van Amerika kan opereren, benadrukt de AI-kenner. " Maar Europa loopt niet zo ver achter. Wij hebben erg goede universiteiten. Kennis om een AI te ontwikkelen is aanwezig in Europa." Deze mensen trekken nu echter vaak naar Amerikaanse bedrijven om hun kennis te bieden, vertelt Zuidema: 'Wellicht komen zij in de toekomst wel weer terug naar Europese bedrijven
Europese wetgeving
Er is nu een Europese wet rondom AI, wat houdt deze precies in? "Deze wet eist transparantie van bedrijven met betrekking tot hun systemen. "Dit betekent bijvoorbeeld informatie over hoe zo'n systeem tot stand is gekomen, de achterliggende datasets en de veiligheidstesten." Andere Europese producten moeten ook transparant zijn over bijvoorbeeld veiligheidstesten die zij uitvoeren, vertelt Zuidema. Zo worden consumenten beschermd tegen mogelijke gevaren.
Veiligheid
Hoe wordt de veiligheid van gebruikers dan gewaarborgd? "Dat gebeurt via de zogenaamde red teams: speciale teams die de chatbot gaan uitdagen. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of de chatbot een plan voor een terroristische aanval kan uitschrijven. Als dit lukt, wordt er aan het programma gesleuteld, zodat het de volgende keer niet lukt."
Er worden miljarden geïnvesteerd in AI-bedrijven. Is dit economisch gezien geen bubbel met te hoge verwachtingen? "Ja, daar ben ik van overtuigd. De ontwikkeling gaat op normaal tempo, maar omdat een paar jaar geleden iedereen er ineens gebruik van kon maken, zijn de verwachtingen torenhoog geworden." De miljarden die nu geïnvesteerd worden, zijn 'absurd', vindt Zuidema: "Er is een hype ontstaan." Toch is die hype ook niet volledig onterecht, vindt Zuidema: "Deze technologieën zullen veel dingen veranderen in onze levens."
Nieuwsweekend is het zaterdagochtendmagazine van MAX. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Gepresenteerd door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.