Buitenland
EONOS

'Nieuwe Belgische premier Bart de Wever is niet radicaal-rechts'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nieuwe Belgische premier Bart de Wever is niet radicaal-rechts'

Sinds vorige week is Bart de Wever van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) de premier van België. De N-VA is moeilijk te plaatsen. In het Europees Parlement zit de partij bij een radicaal-rechtse fractie, maar de partij zelf is niet zo te noemen. Dat zegt hoogleraar politicologie aan de Vrije Universiteit Brussel, Dave Sinardet.

Het Nieuwsforum van Langs de Lijn En Omstreken stond afgelopen vrijdagavond in het teken van België. Sinadet was te gast samen met politiek journalist Wouter Verschelden van de VRT en acteur Koen Crucke, die gemeenteraadslid was in Gent.

Nieuwsforum: een belangrijke week voor de Belgen - Dit is de Dag

"De N-VA begon als radicaal-rechtse, seperatistische partij", vertelt Sinardet. Maar heeft zich gaandeweg ontwikkeld tot een liberale, rechts-conservatieve partij. Ze profileren zich wel op migratie en law & order, maar ze zijn duidelijk niet radicaal-rechts", zegt de politicoloog.

De N-VA laat zich moeilijk vergelijken met een Nederlandse partij. In het Europees Parlement deelt men een fractie met de SGP en voorheen Forum voor Democratie, maar door het Vlaamse nationalisme is het moeilijk vergelijkbaar.

Staatsman

Dat De Wever premier zou worden, is bijzonder, zegt journalist Verschelden. Ooit was De Wever namelijk wél heel radicaal. "Hij is begonnen als pure separatist."

Inmiddels profileert De Wever zich als echte staatsman, zegt Verschelden, die hem al twintig jaar volgt. "Hij heeft één capaciteit die echt onmogelijk is: telkens zichzelf heruitvinden. Telkens een nieuw verhaal bedenken. Hij begon als separatist, maar hij heeft zijn partij getransformeerd van een heel rebellerige, kleine partij naar een staatspartij", vertelt hij.

De Wever was de afgelopen jaren burgemeester van Antwerpen, maar besloot dus landelijk een gooi te doen naar het leiderschap. "En toen wist hij alle Vlamingen te overtuigen: ik moet premier van België worden om jullie welvaart te redden. Hij is nu ineens de grote bespaarder", aldus Verschelden. Zijn campagne overtuigde ook Coen Crucke, die op De Wever stemde: "Ik vind het een echte staatsman."

Van harte gaat het echter niet, denkt Verschelden. "Hij straalt uit dat hij liever burgemeester van Antwerpen was gebleven." Het is dan ook best ongemakkelijk: "Er was een congres van N-VA waar De Wever zijn akkoord moest verdedigen. Grote zaal, 2.000 Vlaams-nationalisten. Daar hangen grote Vlaamse leeuwen-vlaggen. Daar wordt de Vlaamse Leeuw gezongen als Vlaamse volkslied gezongen, niet het Belgische volkslied. De dag erna zat hij op het paleis met de Belgische tricolore. Een bizarre combinatie."

Niet alleen dit is een tamelijk bizarre combinatie: ook de coalitie in België is bizar. De N-VA werkt samen met de Waalse liberale partij MR, de Waalse centristische partij Les Engagés, de Vlaamse sociaaldemocraten van Vooruit en de Vlaamse christendemocraten, CD&V.

Ster advertentie
Ster advertentie