Sport
NOS

Hoe word je een ster in tafeltennis?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe word je een ster in tafeltennis?

Hoe word je een ster in tafeltennis? Verslaggever Merel Wielaert is voor RadiOlympia On Tour in de Ping Pong Club in Utrecht en ze vraagt het aan Trinko Keen, zevenvoudig Nederlands kampioen en oud-Olympiër: "Ik ben naar Duitsland gegaan, daar gaat er veel meer geld in om."

Video niet beschikbaar

Het begon voor Keen heel simpel, omdat zijn zussen veel tafeltennisten en zijn vader training gaf. "Ik had de mogelijkheid om thuis te zitten of om mee te gaan en dan word je er steeds beter in. Dan ga je drie keer trainen, dan ga je vier keer trainen en dan doe je mee aan een NK en aan het EK."

Dat was het moment dat Keen besloot om naar Duitsland te gaan. "In Duitsland is het veel meer geprofessionaliseerd, er gaat veel meer geld in om. Dat betekent niet alleen meer geld verdienen, maar vooral betere sparringpartners en betere trainers."

De top is klein

In Nederland is die top maar klein, vertelt hij. "Je bent al snel aan de top. Ook hier in Nederland doet iedereen zijn best, maar je ziet dat de wereldtop nog beter zijn best doet. Daar wil je je aan optrekken, maar dan moet je wel met hèn spelen."

Tafeltennis is vooral een hele snelle sport, zegt Keen. "Het is een flexibele sport, met weinig tijd om te reageren. Je moet het heel goed kunnen zien en dan gelijk kunnen handelen." De top is daarin onderscheidend. "Die zijn vooral goed in het zien wat er gebeurt en kunnen daar hun techniek op aanpassen, om zo steeds het goede antwoord te geven."

Toen Keen begon met tafeltennis was het nog geen Olympische sport. "Toen ik begon was dat dus nog geen droom, maar dat kwam daarna wel steeds dichterbij." De Spelen zijn heel anders dan andere grote toernooien zoals een WK: "Bij de Spelen ben je maar een klein onderdeel in een groot geheel. Alleen al het Olympisch dorp wat heel indrukwekkend is, met allemaal andere sporters. Als je naar de zaal wil ben je al een paar uur bezig.” Pas de derde keer kon hij echt genieten van het evenement. “Daarvoor sloot ik me zoveel mogelijk af, om me te focussen op het tafeltennis."

Van tafeltennisser naar topsporter

Nu is Keen zelf trainer, om de sterren van de toekomst bij te staan. Hij wil ze vooral topsporter maken. "Dat je weet dat het nog beter kan en beter moet. Daar wil ik ze in uitdagen. Dat ze gaan leven als een topsporter, want dan gaan ze de sprongen maken die ze nodig hebben om bij de top te komen."

De Olympische Spelen bij NPO Radio 1

Vanaf vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus volg je de Olympische Spelen live vanuit Parijs bij RadiOlympia. Tussen 09.30 en 23.00 uur hoef je niks te missen van het grootste sportevenement ter wereld. Met wedstrijdverslagen, updates en al het nieuws rondom de Spelen en de sporters.

Daarnaast toert RadiOlympia door heel Nederland en verdiept het zich elke dag in een andere Olympische sport. Deze serie is zowel op de radio als op Instagram en YouTube te volgen. Ook verschijnt er elke ochtend in de NPO Luister-app en op YouTube een nieuwe aflevering van de NOS Olympische Podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie