Instituut Sportrechtspraak meer en meer onder vuur
- Nieuws
- Instituut Sportrechtspraak meer en meer onder vuur
Vanuit allerlei hoeken is kritiek op het Instituut Sportrechtspraak, een organisatie die namens 76 Nederlandse sportbonden onderzoek doet naar doping, matchfixing en grensoverschrijdend gedrag. Steeds vaker wordt het ISR ingeschakeld, telkens zonder resultaat.
Video niet beschikbaar
Onderzoeksjournalist Guido van Gorp volgde de afgelopen jaren nauwgezet het ISR. "Concluderend heeft ISR gewoon te veel hooi op de vork genomen." In een intern rapport uit 2020 blijkt het al te piepen en kraken. Zaken duren lang, procedures gaan niet optimaal door gering personeel, een houwtje-touwtje softwaresysteem en onervaren onderzoekers.
Turnen
Toch ging ISR verder met meerdere onderzoeken over grensoverschrijdend gedrag in het turnen. Afgelopen vier jaar zijn 200 sporters en trainers onderzocht. "Niemand is er blij mee. Geen zaak is rondgekomen, wel veel mensen beschadigd. Melders voelen zich niet serieus genomen", aldus Van Gorp.
Video niet beschikbaar
Ajax
Ook de zaak tegen Marc Overmars is bij ISR terecht gekomen. "Het zit in een impasse. Echt onderzoek heeft niet eens plaatsgevonden." Dat komt omdat het ISR een meldplicht heeft en afhankelijk is van Ajax. De vraag is of het tuchtrecht wel de goede plek is voor dit soort zaken. Dat bleek ook bij de zaak tegen Winston Bogarde. Die is door ISR geseponeerd. "Het ISR vond zichzelf niet ontvankelijk omdat het te ver van de sport vandaan stond. De vrouw die naar het instituut is gegaan heeft spijt dat ze zich gemeld heeft."
ISR is de boel aan het verbouwen terwijl het regent.
Aris Leeuwarden
En dan was er nog de matchfixingzaak met Aris Leeuwarden. 1,5 jaar duurde het onderzoek. Zonder communicatie met de bond of club trok ISR ineens de stekker eruit. "Kortom: er is wederom veel tijd in gaan zitten, maar geen resultaat behaald."
Politiek
Sinds een paar jaar wordt het tuchtrechtinstituut gefinancierd door de overheid. Dit jaar met ruim 1 miljoen euro. Kamerleden zijn kritisch. Vooral Attje Kuiken van de PvdA was vernietigend. Volgens haar moet ISR opgedoekt worden. ISR-bestuurder Peter Vogelzang zei onlangs in NRC over een machtsmisbruikzaak het volgende: "Het is ook een kwestie geweest van even oefenen, hoe hard dat ook klinkt. Het was nieuw voor ons, dit type zaak." Hij doelde hierbij op het gebrek aan jurisprudentie.
Gesprek met minister
Van Gorp hoopt dat er iets komt uit het gesprek van binnenkort met minister Conny Helder. "Het wringt, daar moet iets aan gebeuren. ISR is de boel aan het verbouwen terwijl het regent. Je ziet nu hier en daar lekkages, waterschade en zelfs constructiefouten."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.