Sport
NOS

Couleur Locale: verdwaalde monstervissen in de Seine

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Couleur Locale: verdwaalde monstervissen in de Seine

De Seine is tijdens de Olympische Spelen het decor geweest van de openingsceremonie en verschillende zwemwedstrijden. In Couleur Locale vertelt Frankrijk-correspondent Frank Renout het verhaal van de populaire rivier die bekendstaat om het vervuilde water en regelmatig te maken krijgt met verdwaalde monstervissen.

Video niet beschikbaar

Als visser Geoffrey Rulleau vier jaar geleden in zijn bootje stapt, kan hij nog niet vermoeden wat hij enkele uren later aan de haak zal slaan. Het is 12 uur 's middags als hij zijn vislijn zachtjes ziet bewegen, waarna een enorme ruk volgt. Hij kan nog niet zien welke vis het is, maar weet wel: het is geen kleintje. Zijn vislijn wordt meegetrokken, pas na een worsteling van twintig minuten ziet hij wat hij aan zijn lijn heeft.

Het blijkt een gigantische meerval, 2,43 meter lang en negentig kilo zwaar. Hij haalde er de internationale media mee. Zijn vangst vindt plaats aan de oostrand van Parijs en het beest is zo groot, dat-ie bij wijze van spreken met twee slagen midden in de Franse hoofdstad had gezwommen en het Louvre vanuit het water had kunnen zien. De meerval voegt zich daarmee in een bijzonder rijtje verdwaalde watergiganten: twee jaar eerder zwom er nog een witte dolfijn à 800 kilo in de Seine. Drie maanden daarvoor stuitten de Fransen op een vier meter lange orka van 1.100 kilo.

Verdwaald

De dieren waren verdwaald, was de uitleg. Zulke grote dieren in de Seine zijn een uitzondering, maar geheel onlogisch is het niet. Door de sterk verbeterde waterkwaliteit nam het aantal vissoorten de afgelopen jaren ook flink toe: van vijf soorten een halve eeuw geleden naar dertig nu.

De Seine is niet alleen interessant voor vissen. Jaarlijks maken liefst acht miljoen mensen een rondvaart op de iconische rivier, waarmee het een van de grootste publiekstrekkers van Parijs te noemen is. De Seine past in het rijtje de Notre Dame, de Sacré-Cœur, het Louvre en de Eiffeltoren.

Gevaren

Maar de rivier is niet zonder gevaar. De Seine overstroomt regelmatig, waarbij de kades onder water verdwijnen. Zo moet het Louvre regelmatig de deuren sluiten vanwege het stijgende water, waarna het museum met een overstromingsplan kwam. 152 duizend kunstwerken werden verhuisd naar een veilige, droge plek. De laatste grote waterramp vond plaats in 1910. Toen stonden half Parijs en twintigduizend huizen onder water. Parijs moet altijd rekening houden met de Seine.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie