Politiek
NOS

Vierdaags partijcongres van start voor Democraten met lange speech van Biden

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vierdaags partijcongres van start voor Democraten met lange speech van Biden

In Chicago is de eerste dag van de Democratische Conventie afgesloten met een lange speech van president Joe Biden. Ook voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton gaf een speech en onverwachts verscheen de presidentskandidaat van de democraten voor de aankomende verkiezingen, Kamala Harris, op het podium.

Hoe is de eerste dag van het congres van de Democratische partij verlopen?

Video niet beschikbaar

Correspondent Ryan Hermelijn was aanwezig op het congres dat doorging tot in de late uurtjes. Het programma van de conventie liep op de eerste dag al enorm uit, waardoor president Joe Biden pas laat kon speechen. Dat is ongunstig, zegt Hermelijn: "Aan de oostkust liggen mensen allang in bed. De belangrijke 'swing states' bereikt hij nu niet met zijn boodschap. Het is ook jammer, want dit had een waardig afscheid moeten zijn voor zijn partij."

Bitterzoet afscheid

In juli trok Joe Biden zich terug als presidentskandidaat en droeg hij het stokje over aan zijn vicepresident Kamala Harris. "Een maand geleden zou hier hier nog zijn binnengelopen als presidentskandidaat en nu is hij veroordeeld tot het 'voorprogramma', dat moet een bitterzoet afscheid zijn geweest", aldus Hermelijn.

Presidentskandidaat Kamala Harris was onverwachts ook aanwezig, ze werd met veel gejuich door het publiek onthaald. "Joe Biden paste zijn campagneboodschap aan op de nieuwe realiteit. In plaats van dat hij met alle eer ging strijken, deelde hij het podium met Harris." Biden heeft in zijn campagne de verkiezingen neergezet als het ultieme gevecht om de democratie en zette Donald Trump, presidentskandidaat voor de Republikeinse Partij, neer als dreiging voor de democratie. Inmiddels heeft Biden de switch gemaakt naar de taal van Harris, zegt Hermelijn. Zij legt de focus op het thema 'vrijheid' in haar campagne.

Hillary Clinton

De eerste vrouwelijke presidentskandidaat, Hillary Clinton, was ook aanwezig op het partijcongres om te spreken. Ze nam het in 2016 op tegen Donald Trump in de verkiezingsstrijd. Op een symbolische manier draagt zij ook het stokje over aan Kamala Harris, omdat Harris nu ook kans maakt om de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten te worden. "Uit kiezersonderzoek bleek toen dat veel Amerikanen nog niet klaar waren voor een vrouwelijke president", aldus Hermelijn. Clinton denkt dat het volk nu wel "rijp is voor verandering" en ze hoopt dat Amerika in november eindelijk een vrouw naar het Witte Huis stuurt.

Tot slot noemt Ryan Hermelijn het opvallend hoe vaak de naam 'Donald Trump' is gevallen tijdens de eerste dag. "Je hoorde zijn naam bijna net zo vaak als Joe Biden." Het recht op abortus was ook een groot onderwerp. De Democraten beloven het landelijke recht op abortus weer in te voeren als ze winnen. De komende dagen zullen ook andere grote Democraten spreken op het politieke congres, zoals Barack Obama en Bill Clinton.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie