Politiek
WNL

Menzis-voorzitter Wouter Bos over beleid VWS-minister Agema: 'Zorg loopt vast'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Menzis-voorzitter Wouter Bos over beleid VWS-minister Agema: 'Zorg loopt vast'

Woensdag en donderdag debatteert de Kamer over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, het departement van PVV-minister Fleur Agema. Zorgverzekeraars zoals Menzis volgen het debat met argusogen, want vooral de aangekondigde bezuinigingen baren zorgen.

Wouter Bos (Menzis-voorzitter) over beleid VWS-minister Agema: 'Zorg loopt vast' (23 oktober 2024) - Sven op 1

"Onder het beleid van Agema gaat de zorg verder vastlopen", zegt Wouter Bos, bestuursvoorzitter van Menzis, bij Sven op 1. Minister Agema heeft een behoorlijke rits aan bezuinigingen aangekondigd. Zo kunnen werkloze arbeidsmigranten, toeristen en andere mensen die geen Nederlandse zorgverzekering hebben vanaf 2027 alleen nog echt noodzakelijke zorg vergoed krijgen. Het kabinet wil kijken of ze mogelijk ook zelf kunnen gaan meebetalen. De besparing moet vanaf 2027 minstens 40 miljoen euro opleveren.

Daarnaast gaat er minder geld naar stageplaatsen in de zorg en naar organisaties die betrokken zijn bij het leveren van zorg.

"Zorgmedewerkers worden nu al overvraagd. Dan komen daar ook nog bezuinigingen op", reageert Bos. "Mensen gaan uit de zorg of ze worden zzp'er vanwege de onvrede over de werktijden. Dat voert de druk alleen nog maar verder op." Ook over het schrappen in de subsidies aan zorgorganisaties maakt Bos zich zorgen. "Als gevolg daarvan gaan mensen eerder naar de huisarts. Huisartsenpraktijken zullen nog verder onder druk komen te staan."

Eigen risico

Ook maakt Bos zich zorgen over de plannen over het eigen risico. Door het eigen risico te halveren, komt de rekening vooral bij burgers terecht, die een hogere zorgpremie moeten gaan betalen. "Er zijn echt andere manieren om mensen te helpen die niet naar de huisarts gaan vanwege het eigen risico. De gemeente kan bijvoorbeeld een extra bedrag vrijmaken voor kwetsbare groepen."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie