Politiek
WNL

Minister Hermans reageert op BBB: klimaatdoelen blijven overeind

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Hermans reageert op BBB: klimaatdoelen blijven overeind

De klimaatdoelen van het kabinet blijven overeind, zegt minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) in Sven op 1. Daarmee reageert ze op BBB-Kamerlid Henk Vermeer, die zegt dat zijn partij mogelijk de doelstellingen voor 2030 wil heronderhandelen.

Video niet beschikbaar

"Ik werk op basis van de afspraken die we hebben gemaakt in het hoofdlijnenakkoord. De doelen die we hebben afgesproken staan. We gaan aan het werk om het te halen", zegt Hermans (VVD).

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) meldt donderdag dat het "heel erg onwaarschijnlijk" is dat het wettelijk vastgelegde klimaatdoel van 55 procent minder uitstoot in 2030 wordt gehaald. Voor BBB-Kamerlid Vermeer is het rapport van PBL "een signaal, een rood lampje op het dashboard".

"Het dwingt ons tot een pitstop om te evalueren en de strategie te herzien, in plaats van rücksichtslos door te rijden met beleid dat duidelijk hapert in de uitvoering", aldus Vermeer. Hij vindt het belangrijk dat maatregelen "haalbaar" zijn. Het huidige beleid is volgens hem te veel gericht op "snelle resultaten, terwijl structurele verandering een langere adem vraagt".

Hermans benadrukt dat de plannen wat haar betreft niet ter discussie staan. "Nee, zeker niet. Dat doel voor 2030 staat. En het doel voor 2050 ook." Het kabinet wil dat Nederland vanaf dat jaar klimaatneutraal is.

Luister deze aflevering terug als podcast. - Sven op 1

'Overtuigd dat we doelen kunnen halen'

Ze voegt daaraan toe: "Het is niet een getal in de wet dat dit kabinet motiveert om hiermee aan de slag te zijn. Ik wil dit land beter doorgeven aan volgende generaties. Dat betekent schoner, onafhankelijk van regimes waar je niet afhankelijk van wil zijn en op een manier dat we er economisch sterker van worden."

De minister is optimistisch over het behalen van de doelen. "Er is al ongelooflijk veel gebeurd. Afgelopen jaar zijn we die magische grens van vijftig procent gebruikmaken van duurzame, schoon opgewekte energie gepasseerd. Dat is een prestatie van formaat. Zijn we er? Nee. Ben ik ervan overtuigd dat we het kunnen halen? Ja."

Klimaatfonds

Hermans reageerde in het radioprogramma ook op het voorstel van het CDA om 5 miljard euro uit het Klimaatfonds te oormerken voor landbouw. Volgens Hermans kan dat niet, omdat het geld is gereserveerd voor kernenergie. Ze vindt dat collega-minister Femke Wiersma (Landbouw) met voorstellen moet komen om de opgave op landbouw het hoofd te bieden. "Dan gaan wij daarover in gesprek."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie