Politiek
KRO-NCRV

Niet Plasterk, maar wie dan wel als de volgende premier? 'Moet 100 procent een vrouw worden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet Plasterk, maar wie dan wel als de volgende premier? 'Moet 100 procent een vrouw worden'

Sinds Ronald Plasterk zich teruggetrokken heeft als kandidaat-premier, is het nog maar de vraag wie er naar voren geschoven wordt als de volgende minister-president van Nederland. "We moeten 100 procent voor een vrouw gaan, ook al hebben we daar geen ervaring mee", stelt Bas van der Veldt, bestuursvoorzitter van AFAS Software, bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Wie moet wat u betreft de nieuwe premier worden?'

"Volgens mij hebben we een lieve, leuke leider nodig. Iemand die kan verbinden", aldus Van der Veldt. Een vrouw zou minder gedreven worden door hun "ego", aldus de bestuursvoorzitter van AFAS Software. "Ik denk dat het verstandig is als het iemand buiten de politiek is. Iemand tussen de 35 en 45 ongeveer." Het moet dus iemand worden die "heel onbekend" en "geen trackrecord" heeft, meent Van der Veldt.

Vissen in de vijver

Ronald Fallenstein is headhunter en weet hoe je de juiste kandidaat ergens voor moet vinden. Volgens Fallenstein moet "de geijkte vijver" vermeden worden en gezocht worden naar "authenticiteit" door middel van een screening. "Het zijn juist de zaken zoals persoonlijkheidskenmerken en drijfveren die de doorslag kunnen geven", aldus Fallenstein. En daarom zou de headhunter zelf kiezen voor Klaas Knot, de president van de Nederlandsche Bank.

Kwaliteiten

Voormalig PVV-kamerlid Hero Brinkman schuift Jan Latten naar voren. "Dat is een oud-hoogleraar, werkte bij het CBS, demograaf-socioloog", somt Brinkman op. "Hij zou dat perfect kunnen, heeft er de kwaliteiten voor." Brinkman denkt overigens dat Wilders zelf premier had kunnen worden als hij jaren geleden jaren geleden al zijn "zware standpunten" wat had verlicht. "Nu blijkt dat hij het ook in de formatie goed doet en blijft stijgen in de peilingen. Dat had twee verkiezingen hiervoor al gekund."

Burgervader

Overtuigend veel bellers wierpen Ahmed Aboutaleb op als de volgende minister-president. "Je moet een beetje aan hem wennen. Ik denk dat Aboutaleb een mooie brug kan slaan voor de Nederlandse bevolking", aldus luisteraar Jeroen Houweling. Beller Koos Moes zoekt het in een heel andere hoek. "Ik ga voor André van Duin. Hij is welbespraakt, een verbinder, iemand met humor, onbesproken gedrag en wordt breed gedragen door de Nederlandse bevolking."

Oprechtheid

Luisteraar Gesine Rebel ziet Christianne van der Wal, demissionair minister van Natuur & Stikstof, wel zitten. "Zij is eerlijk en oprecht en gaat moeilijke dingen aan." Beller Tim Eestermans pleit voor wetenschapper Louise Fresco. "Het is een vrouw en een vrouwelijke premier zou Nederland goed kunnen gebruiken." Eva Brandeman, voorzitter van Jong Sociaal Contract, werpt informateur Kim Putters en voormalig Europarlementariër Esther de Lange op.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie