Buma over Omtzigt-memo: 'Ik heb het gelezen, het raakt mij wel'
- Nieuws
- Buma over Omtzigt-memo: 'Ik heb het gelezen, het raakt mij wel'
Sybrand Buma heeft bedenkingen bij het gelekte document van Pieter Omtzigt dat was bedoeld voor de evaluatiecommissie van het CDA. "Ik heb het ook gelezen, het raakt mij wel. Ik zie dingen terug waarvan ik denk: die zijn toch anders gegaan dan wordt gezegd", zegt hij in Dit is de Dag.
In het document werd Buma ook genoemd. Omtzigt had het gevoel 'er niet echt bij te horen', bijvoorbeeld omdat hij namens het CDA niet mocht aanschuiven bij het bewindspersonenoverleg (BPO). Buma wil niet uitgebreid ingaan op de situatie bij de partij. "Ik hoop dat ook naar buiten komt hoe het echt was. Maar ik las het en dacht: dit is ook weer een heel andere kijk op de werkelijkheid dan zoals ik het ken."
Luisteren: Tour de Tijs met Sybrand Buma - Tour de Tijs
Anders dan verwacht
In augustus is Buma twee jaar burgemeester van Leeuwarden. Eén van de redenen om terug te keren naar de Friese hoofdstad was omdat zijn ouders daar woonden. Het liep anders dan verwacht. Een maand na zijn benoeming overleed zijn moeder en een jaar later zijn vader. "Maar doordat ik er woonde, heb ik voor de uitvaart alles heel mooi van dichtbij kunnen regelen."
Ook het burgermeesterschap van Buma liep door corona anders dan verwacht. Zijn ceremoniële functie kwam op een laag pitje te staan, maar zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Friesland werd groot. "Het grootste deel van mijn werk deed ik vanaf mijn zolderkamer achter mijn scherm. Ik heb vorige week voor het eerst weer een lint doorgeknipt."
Friese paradox
De coronacrisis heeft volgens Buma ook sporen achtergelaten bij mensen in zijn stad, bijvoorbeeld door de scholensluiting. "Als je ouders hebt die kinderen thuis les kunnen geven, kwam je er wel doorheen. Als je dat niet had, was het problematisch."
Volgens Buma zijn de achterstanden in sommige wijken die het al moeilijk hadden tijdens de coronacrisis daardoor nog groter geworden. Meer geld vanuit Den Haag is daarom meer dan noodzakelijk. Maar daar voegt Buma aan toe: "Wat ik interessant vind aan Friesland, dat noemt men de Friese paradox: Friesland is één van de armste delen van het land en één van de gelukkigste. Dat komt omdat hier nog sociale binding is."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.