Politiek
NOS

'Geen premier zo alleen als Schoof', klopt dat?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geen premier zo alleen als Schoof', klopt dat?

De vuurdoop van premier Dick Schoof in de Tweede Kamer verliep wellicht anders dan hij zich van te voren had voorgesteld. Henk te Velde, hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden schreef een boek over stijlen van leiderschap van onze premiers vanaf halverwege de negentiende eeuw en is te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Het liep uit op een chaos toen niet alleen de oppositie en PVV-leider Wilders hem onder vuur namen, maar ook zijn eigen minister Agema hem onverwachts in een benarde situatie bracht.

Een motie van wantrouwen van Denk en de Partij voor de Dieren om de premier weg te sturen haalde geen meerderheid. Ook een motie van wantrouwen om de twee PVV-ministers Klever en Faber te laten vertrekken (van GL-PvdA, D66, SP, Partij voor de Dieren en Volt) werd niet aangenomen.

Maar het debat over de regeringsverklaring maakte een ding duidelijk; de partijloze, onafhankelijke premier stond er behoorlijk alleen voor. Niemand beschermde hem.

Ongekend

"Nooit stond een premier zo alleen als Dick Schoof" zo kopt het AD. Is dat zo volgens Te Velde? "Ik denk het eigenlijk wel, tenzij je terug gaat naar een tijd dat er nog niet echt gevestigde partijen waren. Maar de laatste 50 jaar is dit ongekend."

Schoof benoemde aan het eind van het debat dat hij premier is van een sterk geprofileerd kabinet, terwijl hij zelf partijloos is. Dat draagt volgens Te Velde ook bij aan die eenzaamheid. "Want op zichzelf is een premier die iets van een ambtenaar wegheeft in de Nederlandse geschiedenis helemaal niet zo vreemd, dat komt wel vaker voor. Maar daar hoort dan ook een niet al te geprofileerd kabinet bij."

Den Uyl

Dit kabinet wordt het meest rechtse kabinet in de geschiedenis genoemd. "Dan denk ik meteen aan het meest linkse kabinet uit de Nederlandse geschiedenis. Daar dat wordt vaak het kabinet Den Uyl mee bedoeld en daar had je dus ook nadrukkelijk een premier die zelf ook heel erg geprofileerd was. En dat past dan bij elkaar", aldus Te Velde.

"Hier zie je dus een premier die de lieve vrede moet bewaren, terwijl het dan tegelijkertijd een heel geprofileerd kabinet zou moeten zijn. Dat gaat heel erg moeilijk samen natuurlijk."

Ster advertentie
Ster advertentie