Politiek
EO

'Het was beter geweest als Wilders gewoon premier was'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het was beter geweest als Wilders gewoon premier was'

Het debat over de regeringsverklaring met de nieuwe premier Dick Schoof kreeg veel aandacht. Volgens voormalig spindoctors Raymond Mens en Julia Wouters deed Schoof het best aardig, maar toonde het debat wel aan dat Wilders gewoon premier had moeten zijn: "Nu laten ze hem vrijuit geluid maken vanuit de Kamerbankjes, maar als premier kan je hem ter verantwoording roepen."

Mens – vroeger hoofd communicatie van de VVD – deed zijn uitspraak in de podcast De Spindoctors, waarin hij samen met Julia Wouters (voormalig politiek adviseur van de PvdA) en presentator Tijs van den Brink de politiek bespreekt.

Meteen luisteren: De Spindoctors over het debat over de regeringsverklaring - De Spindoctors

Kabinet-Wilders I

Mens denkt dat het een strategische fout was om Wilders uit het torentje te houden. "Als nou dat hele kabinet in elkaar dondert, wat denk je dan dat Wilders gaat zeggen? Die gaat dan zeggen dat het allemaal niet aan hem ligt", denkt hij. D66-leider Rob Jetten sprak in het debat vorige week meerdere keren over het 'kabinet-Wilders I' in plaats van het 'kabinet-Schoof I', zoals het eigenlijk officieel heet. Slim, denkt Mens. "Als oppositie moet je Geert Wilders aan dit kabinet vastknopen."

Ook Julia Wouters denkt dat Wilders erg blij is met de huidige situatie. "Hij kan gewoon blijven doen waar hij goed in is", denkt ze, namelijk hard oppositie voeren. Als dingen misgaan, kan hij premier Schoof de schuld geven. "Schoof is ook niet zijn premier, hij is de premier namens vier partijen. Hij heeft echt een get out of jail for free-kaart." Dit werd geïllustreerd door Wilders die Schoof tijdens het debat 'slappe hap' verweet.

Zou Wilders later premier willen worden? Mens denkt van wel. "Als het kabinet valt en ze gaan campagne voeren, dan gaat Wilders zeggen: 'de rest vond dat er iemand van buiten moest komen, maar dat werkte blijkbaar niet, dus moet ik het zelf maar gaan doen'."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie